Wegański bigos wigilijny z grzybami i tofu - dietetyczny

Wegański BIGOS wigilijny z grzybami i tofu – dietetyczny

Prosty przepis na wegański bigos wigilijny z grzybami i tofu wędzonym, z którym nawet największy laik kulinarny sobie poradzi.

Nie ma jednego właściwego i najlepszego przepisu na bigos, dlatego poniższą recepturę można dowolnie modyfikować. Jeśli chcecie, dodajcie tylko kapustę kiszoną (niezbyt kwaśną), a zrezygnujcie ze świeżej, dorzućcie więcej marchewek, albo jabłek (a nawet gruszek), zamiast śliwek możecie użyć innych suszonych owoców, np. rodzynek i moreli. W wielu przepisach występują powidła śliwkowe, ketchup, wino, piwo i inne przedziwne składniki. Kombinacje przypraw również mogą być dowolnie zaskakujące.

Mój kapuściany ulubieniec powstaje zawsze bez udziału oleju i innych tłuściochów. Jest naprawdę przepyszny i nieziemsko aromatyczny, jeśli więc przy okazji może być dietetyczny, to grzech nie skorzystać. Zwłaszcza, że bigos to nie jedyna potrawa wigilijna…

 

Wegański bigos wigilijny z grzybami – SKŁADNIKI

  • 1 kg kiszonej kapusty (nie kwaszonej)
  • 1 kg świeżej białej kapusty
  • 1 duże słodko-kwaśne jabłko
  • 1 duża marchew
  • 2 duże cebule czerwone
  • 200 g suszonych śliwek
  • 400 g pieczarek – dodaję brunatne
  • 25 g suszonych grzybów leśnych – tylko kapelusze, jeśli trzony, to zmielone
  • 10 daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki sosu sojowego

PRZYPRAWY

  • 8 kulek jałowca
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • sól – możliwe, że nie będzie potrzebna, bo kapusta kiszona jest słona

WĘDZONKA (niekoniecznie)

  • 2 opakowania tofu wędzonego – tofu kroimy w małą kostkę, rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez ok. 20 min. w 180°C, aż zrobi się rumiane i chrupiące

 

Wegański bigos wigilijny z grzybami – WYKONANIE

  1. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, wlewamy kilka łyżek wody, a kiedy się zagotuje wrzucamy pokrojoną cebulę oraz pieczarki i „smażymy” je przez kilkanaście minut mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i stracą na objętości.
  2. Do bardzo dużego garnka wkładamy kapuchę kiszoną, poszatkowaną świeżą kapustę, usmażone pieczarki i cebulę, grubo pokrojone suszone kapelusze grzybów leśnych, starte na dużych oczkach jabłko ze skórką, startą marchew, opłukane i przepołowione śliwki, pokrojone daktyle, liście laurowe, majeranek, kminek, imbir, tymianek oraz pieprz.
  3. Goździki, jałowiec i ziele angielskie mielimy i wrzucamy do garnka.
  4. Wszystko zalewamy wodą do wysokości warzyw i gotujemy (na początku pod przykryciem) na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny mieszając od czasu do czasu. Jeśli zbyt dużo wody wyparuje, dolewamy.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz ewentualnie sól. W tym momencie usuwam z bigosu duże i twarde kawałki kapusty (głąby), jeśli jakieś rzucą mi się w oczy.
  6. Bigos zdejmujemy z ognia, mieszamy go z upieczonym tofu i podajemy.

Bon appétit !

 

3 myśli na temat “Wegański BIGOS wigilijny z grzybami i tofu – dietetyczny

  1. „…ketchup, wino, piwo i inne przedziwne składniki. ” No proszę Cię, bez przesady…
    Moje alter ego każe mi tłumaczyć dlaczego bez przesady. No proszę Was… Przecież to podstawa wyżywienia każdego normalnego mężczyzny.

    1. Faktycznie, te składniki same w sobie w ogóle nie są przedziwne, ale są „przedziwne” w tym sensie, że nie występują (poza powidłami śliwkowymi) w większości przepisów na tradycyjny bigos. 🙂

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *