Wegańskie pierniki świąteczne przepis

Wegańskie PIERNIKI świąteczne – szybki przepis 4 składniki

Śnieżynka naprawia paznokcie, bo skończyła już pakować prezenty, renifer Rudolf przygotowuje kondycję śmigając na orbitreku w rytmie „Jingle Bells”, a Święty Mikołaj właśnie odebrał sanie od mechanika. Czas pomyśleć o piernikach.

Przy opracowywaniu przepisu wzorowałam się na toruńskich Katarzynkach, dlatego te pyszne, zdrowe i ekspresowe wegańskie pierniki świąteczne są miękkie i nie muszą być cienkie. Bez cukru i miodu – ciastka słodzone są tylko daktylami. Wałek do ciasta też nie jest potrzebny.

Polecam również podobnie proste i pyszne pierniczki bezglutenowe.

 

Wegańskie pierniki świąteczne – SKŁADNIKI

18–20 ciastek

  • 150 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 100 ml mleka owsianego niesłodzonego lub wody
  • 140 g mąki pszennej razowej – może być orkiszowa
  • 1 łyżka karobu lub kakao
  • 1–2 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia – można nie dodać, bo pierniki i tak mało wyrastają

DODATKOWO (na „lukier”, niekoniecznie)

  • zmielone na mąkę migdały bez skórki – smarujemy nimi ciastka przed upieczeniem

 

Wegańskie pierniki świąteczne – WYKONANIE

  1. Piernik rozgrzewamy do 180°C… tzn. … piekarnik.
  2. Daktyle blendujemy z mlekiem lub wodą na gładki mus.
  3. Łączymy suche składniki, dodajemy je do musu, wszystko mieszamy najpierw łyżką, a później ręcznie – masa wyjdzie bardzo gęsta.
  4. Dłońmi formujemy kulki średniej wielkości, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, każdą po kolei przykrywamy małym kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą naczynia o szerokim, płaskim spodzie rozpłaszczamy na grubość 1cm. Wykrawamy dowolne kształty. Z resztek ciasta robimy kolejne kulki.
  5. Pierniki pieczemy przez ok. 10 min.

Bon appétit !

Wegańskie pierniki świąteczne - szybki przepis
Wegańskie pierniki świąteczne – szybki przepis – banalna domowa produkcja

5 myśli na temat “Wegańskie PIERNIKI świąteczne – szybki przepis 4 składniki

  1. Upiekłam przed Świętami, chciałam sprawdzić czy są smaczne…., i są, do tego wyglądają wspaniale, rodzina się ucieszy. Na święta muszą być pierniczki!!! Dzięki za przepis.

  2. Genialne! Właśnie tego szukałam! hahah.. już miałam napisać że piernik Ci się wkradł zamiast piekarnika. Hmm.. zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Jak nadziać te pierniczki bo najbardziej lubię takie z marmoladą w środku.

    1. Dzięki! 🙂 Z nadzianiem może być problem, bo ciasto jest bardzo zbite. Już chyba lepiej po prostu jeść je posmarowane marmoladą.

Dodaj komentarz