Wegańska sałatka jarzynowa fit z majonezem light

Wegańska sałatka jarzynowa fit z majonezem light

Sałatkę jarzynową według uzdrowionego przepisu mojej Babci mogłabym jeść codziennie. Niestety, przez ostatnich kilka lat nie jadłam jej prawie wcale, bo na przeszkodzie murem stały wegańskie „majonezy” – te z ziemniaków albo kalafiora w ogóle mi w tej sałatce nie smakowały, a te na bazie olejów przerażają mnie swoją tłustością (tak samo jak i niewegańskie oryginały). Dopiero całkiem niedawno odkryłam w necie kilka przepisów na majonezy z tofu bez dodatku olejów i na ich podstawie skomponowałam przepyszny dietetyczny sojonez, który smakuje jak tradycyjny, a ma dosłownie 10 razy mniej kalorii, więc idealnie pasuje do wegańskiej fit sałatki jarzynowej. Wreszcie mogę zjeść potrójną porcję!

Wegańska fit sałatka jarzynowa – SKŁADNIKI

  • 3 średnie marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 mały seler lub ½ dużego
  • biała część małego pora
  • 1 słodko-kwaśne jabłko, np. boskoop lub szara reneta
  • ¾–1 puszka groszku konserwowego
  • 3–4 duże ogórki konserwowe – niektórzy dodają kiszone
  • ½ pęczka natki pietruszki (lub 1 korzeń pietruszki)
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej (niekoniecznie)
  • czarna sól, czyli kala namak – dla jajecznego aromatu
  • pieprz
  • sojonez fit wg tego przepisu – warto dodać trochę więcej niż 1 porcję

Wegańska fit sałatka jarzynowa – WYKONANIE

  1. Ziemniaki, marchew, seler oraz ewentualnie korzeń pietruszki dokładnie myjemy i bez obierania gotujemy do miękkości na parze lub w lekko osolonej wodzie.
  2. Warzywa studzimy, obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Jabłko ze skórką oraz ogórki również kroimy. Pora oraz natkę pietruszki bardzo drobno siekamy.
  3. Jarzyny wrzucamy do bardzo dużej miski, dodajemy odsączony groszek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz majonez i mieszamy dokładnie.

Bon appétit !

6 myśli na temat “Wegańska sałatka jarzynowa fit z majonezem light

  1. Wygląda bardzo apetycznie i jak piszesz – ma mało kalorii, na pewno zrobię. Czy próbowałaś może dodać kukurydzy?

  2. Sojonez w sałatce świątecznej sprawdził się doskonale! Użyłam jedwabistego tofu domowej roboty i warzyw wg własnej kompozycji (tak to już jest z kulinarnymi klasykami, że co dom, to inne proporcje i dodatki. 😉 ) Z jedwabistym naprawdę nie czuć soi!

    1. Teraz przyszła u mnie kolej na wypróbowanie sojonezu w wegańskiej sałatce warstwowej. A sałatki warstwowe, to już w ogóle co dom, to inny układ składników. 😀

Dodaj komentarz