tofu w sosie bbq

TOFU w sosie BBQ – pieczone (prosty przepis)

Jeśli tofu w Waszej lodówce już prawie całkiem zarosło pleśnią, a Wy wciąż nie wiecie z czym to się je, ten prosty przepis wyjaśni jak ugryźć ten problem. Kostki tofu zamarynowane i upieczone w sosie BBQ to wielofunkcyjna potrawa – pyszna na ciepło i na zimno, w domu i na wynos, pasuje do makaronu, ryżu, wrapów, sałatek, a nawet na wierzch pizzy zamiast mięsiwa.

Marynata to przeróbka tego sosu: najlepszy i najszybszy sos BBQ – bez cukru i bez gotowania.

Polecam również sałatkę z tofu smażonym bez tłuszczu: sałatka z tofu i winogronami.

 

Tofu w sosie BBQ – 2 porcje – SKŁADNIKI

  • 300 g tofu twardego bez zalewy (1 opakowanie)

MARYNATA

  • 100 g przecieru pomidorowego, tzw. passaty pomidorowej
  • 2 łyżki cebuli suszonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g daktyli bez pestek dobrej jakości
  • 3 łyżki (45 ml) octu balsamicznego
  • 1–2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki suszonej papryki wędzonej
  • ¼–½ łyżeczki soli (zamiast soli możemy dodać więcej sosu sojowego)
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 110–140 ml wody lub nawet więcej – ilość w zależności od konsystencji, jaka Wam odpowiada. Rzadszy sos szybciej się zapieka i nie tworzy na tofu grubej warstwy, co według mnie smakuje lepiej (marynata może być jeszcze rzadsza niż na zdjęciu poniżej).

 

Tofu w sosie BBQ – WYKONANIE

  1. Tofu odsączamy z zalewy, owijamy ręcznikiem papierowym lub ściereczką i dociskamy – dzięki osuszeniu tofu wchłonie więcej marynaty. Kroimy je w kostkę.
  2. Wszystkie składniki marynaty blendujemy na gładką masę, próbujemy czy sos nam smakuje, a jeśli potrzeba, dodajemy więcej przypraw.
  3. Na dno pojemnika (do którego zmieszczą się tofu oraz marynata i zostanie jak najmniej wolnej przestrzeni) wlewamy część marynaty, na niej układamy jedną warstwę kostek tofu, polewamy ją kolejną porcją sosu, dodajemy drugą warstwę tofu, górę smarujemy resztą marynaty. Naczynie zamykamy pokrywką, albo owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12–24 godziny.
  4. Wyjmujemy tofu z sosu, układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i zapiekamy przez co najmniej 30 minut180°C.

 

tofu w sosie bbq
Tofu w sosie bbq – przed upieczeniem

Bon appétit !


 

3 myśli na temat “TOFU w sosie BBQ – pieczone (prosty przepis)

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *