Tofu a la kurczak w 5-ciu smakach, stir fry

Tofu a la kurczak w 5-ciu smakach, stir-fry wegańskie

Łatwy przepis na moją ulubioną domową chińszczyznę w stylu stir-fry – tofu a la kurczak w pięciu smakach z chrupiącymi warzywami, grzybami i orzechami. Danie najlepiej smakuje z brązowym ryżem.

Tofu a la kurczak – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 1,5 kostki tofu naturalnego
  • 1 mała cebula czerwona
  • ½ dużej papryki zielonej lub czerwonej
  • ½ marchewki
  • 4 spore pieczarki
  • 1 łyżka zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru ze skórką
  • 2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • pieprz / kawałek chili
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 4 łyżki pokrojonego szczypioru / dymki
  • garść kiełków fasoli mung lub soi (niekoniecznie)
  • 1/3 kubka orzechów ziemnych

Tofu a la kurczak – WYKONANIE

  1. Tofu kroimy w kostki o boku ok. 1 cm, układamy na blasze pokrytej pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 min. Tofu można też usmażyć bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Tofu odkładamy na talerz.
  2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu, zagotowujemy na niej ze 4 łyżki wody i wrzucamy cebulę pokrojoną w grube piórka. Smażymy ze 3 minuty. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
  3. Wrzucamy pokrojoną paprykę, pieczarki pokrojone w talarki, marchewkę pokrojoną w słupki, czosnek, imbir, przyprawę 5 smaków i posiekane chili / pieprz. Smażymy na bardzo małej ilości wody, aż warzywa nieco zmiękną.
  4. Dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy i syrop klonowy / z agawy.
  5. Kiedy warzywa będą już odpowiednio usmażone, czyli al dente, wrzucamy tofu.
  6. Na koniec dodajemy szczypior, kiełki i grubo posiekane orzechy, mieszamy i smażymy jeszcze z minutę.

Smacznego !

2 myśli na temat “Tofu a la kurczak w 5-ciu smakach, stir-fry wegańskie

Dodaj komentarz