Jajeczniczka na stole!!! Cruelty-free, of course… W przeciwieństwie do tej tradycyjnej z jaj od kur nieszczęśliwych, nie zawiera salmonelli, cholesterolu, a dodatkowo, według mojego przepisu można ją usmażyć bez dodatku tłuszczu. Ta wersja pseudojajecznicy najbardziej przypomina oryginalną pod względem wyglądu, konsystencji, smaku, a nawet sposobu przyrządzenia (m.in. jest bardzo prosta i szybka), ze wszystkich wegańskich jajecznic, jakie znam. Ona po prostu wymiata!
Filmik z know-how znalazłam na YouTube i była to miłość od pierwszego obejrzenia. Składniki i technologię produkcji jak zawsze nieco zmieniłam, ale i tak warto odpalić nagranie, żeby zobaczyć w którą stronę, czym i w czym prawidłowo merdać, żeby na naszym talerzu wylądowała idealna wegańska jajecznica z ciecierzycy.
Do cieciernicy polecam domowe bułki razowe.
Wegańska jajecznica z ciecierzycy – SKŁADNIKI
1–2 porcje
- 75 g mąki z ciecierzycy
- 210 ml wody
- 1,5 łyżeczki cebuli suszonej
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- czarna sól, czyli kala namak (dla jajecznego aromatu) – dodajemy ją w trakcie smażenia oraz przed podaniem
- 1/6 łyżeczki kurkumy
- pieprz
DO PODANIA
- szczypior
- pomidory
Wegańska jajecznica z ciecierzycy – WYKONANIE
- Mąkę, wodę, cebulę, płatki drożdżowe, połowę soli, kurkumę oraz pieprz miksujemy na gładką masę. Miksturę odstawiamy na 10 minut.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu i kiedy się nagrzeje, wlewamy masę pseudojajeczną. Od razu mieszamy delikatnie silikonową szpatułką lub drewnianą łopatką. Płyn będzie powoli gęstniał i zaczną tworzyć się coraz większe grudki – duże sztuki dzielimy szpatułką na mniejsze części, które będą przypominały fragmenty tradycyjnej jajecznicy. Mieszanie i krojenie grud kontynuujemy przez 4–5 minut. Kiedy wszystkie kluchy będą już mniej więcej rozdzielone, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy jeszcze przez 3–5 minut. Na tym etapie danie jest już według mnie gotowe, ale jeśli ktoś lubi „jaja” bardziej przyrumienione, może je podsmażyć jeszcze przez 5 minut.
- Tuż przed podaniem cieciernicę posypujemy czarną solą i szczypiorem. Ważne, żeby sól dodać również na sam koniec, ponieważ w trakcie smażenia traci ona swój jajeczny aromat.
Bon appétit !
Wygląda super, a ile czarnej soli? Szczypta wystarczy ?
Tak, czarnej soli dodajemy tyle, ile zwykłej, czyli szczyptę.
Udało mi się w końcu kupić czarną sól! Dziś na kolację będzie próba…Już nie mogę się doczekać!
Chętnie dowiem się, czy Ci wyszła i smakowała! 🙂
No nie wyszła…Zrobiłam masę, odstawiłam na 10min. wylałam na patelnię i na początku , kiedy mieszałam robiły się takie fajne kluchy przypominające jajecznicę. Potem wszystko zlało się w całość i kluch już nie było…zmieniłam patelnię ale już nic nie uratowałam…Poddalam się…Jutro rano spróbuję tofucznicy, może pójdzie lepiej…
Pozdrawiam!
Tofucznica super! Bardzo mi smakowała!