Tofu w domowym sosie BBQ - szybki przepis

Tofu w domowym sosie BBQ / barbecue, szybkie

Jeśli tofu w Waszej lodówce już prawie zarosło pleśnią, a Wy nadal nie wiecie co z nim zrobić, ten ekspresowy przepis przybywa z pomocą. Tofu w sosie BBQ to jedno z najpyszniejszych dań, jakie można wyczarować z tofu, w dodatku bardzo łatwe, dlatego szczególnie polecam je początkującym roślinożercom.

Tofu w sosie BBQ – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 2 kostki (2 x 180 g) tofu naturalnego
  • ok. 250 g domowego, zdrowego sosu BBQ (bardzo łatwy, wystarczy zblendować składniki)
  • trochę wody dla rozcieńczenia – ilość zależy od preferowanej konsystencji sosu

Do podania

  • brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron
  • posiekany szczypior / dymka
  • biały sezam podprażony na suchej patelni

Tofu w sosie BBQ – WYKONANIE

  1. Tofu płuczemy pod kranem i kroimy w średnią kostkę.
  2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu i wrzucamy tofu. Krótko smażymy (bez dodatku tłuszczu) z każdej strony, aż się zarumieni. Kostki przewracamy na patelni dopiero, kiedy już przyprażą się z jednej strony. Zdejmujemy z ognia.
  3. Sos barbecue wlewamy do rondla, dodajemy trochę wody i mieszając zagotowujemy.
  4. Wrzucamy tofu i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Bon appétit !

2 myśli na temat “Tofu w domowym sosie BBQ / barbecue, szybkie

Dodaj komentarz