Najszybszy przepis na przepyszny, domowy sos BBQ – idealny dla fanów blendowania i ekspresowych wizyt w kuchni. Tym zaś, którzy uznają tylko tradycyjną formę przygotowywania dań i mają wrażenie, że nic w kuchni nie zdziałali, jeśli nie odpalili płomienia, polecam tę wersję dipu: sos barbecue bez cukru. Według mnie w smaku niewiele się różnią, a może nawet wcale.
Sos BBQ – kultowy amerykański sos o aromacie wędzonki, świetny jako dodatek do kotletów (jak np. burgery buraczane) i krokietów (np. krokiety ziemniaczane z piekarnika), kanapek, wrapów, frytek, pizzy czy jako dip do surowych lub gotowanych warzyw.
Prosty i szybki domowy sos BBQ – SKŁADNIKI
- 3 łyżki cebuli suszonej
- 1–2 ząbki czosnku
- 200 g przecieru pomidorowego, tzw. passaty pomidorowej
- 90 g daktyli dobrej jakości bez pestek lub ewentualnie cukru
- 4–6 łyżek (60–90 ml) octu balsamicznego (u mnie 6)
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½–1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki suszonej papryki wędzonej
- ¼–½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1–2 ziarna ziela angielskiego
Prosty i szybki domowy sos BBQ – WYKONANIE
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Konsystencja sosu zależy głównie od gęstości przecieru pomidorowego. W razie potrzeby dodajemy trochę wody.
Bon appétit !
zrobiłam, genialny!
Ciekawy przepis! Czy daloby sie zastapic suszona cebule czyms innym? Zwykla podpieczona cebula np.?
Można zamienić na podsmażoną cebulę, ale suszona ma świetny aromat – bardziej intensywny i lekko serowy! 🙂
U Magdy Skutecznie.pl jest przepis na domową prażoną cebulkę 😉
Ile można trzymać taki sos w lodówce?
Przez kilka dni, myślę, że najlepiej gdzieś do 5-ciu.