Zweganizowana i odchudzona wersja popularnej w Indiach „chińszczyzny” – kurczaka po mandżursku. Tofu Manchurian to szybkie, smakowite i zdrowe danie na co dzień z prostych składników.
Fit tofu po mandżursku – SKŁADNIKI
2 porcje
- 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
- ½ cebuli czerwonej
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 2 papryki, u mnie zielona i czerwona
Sos
- 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 2 łyżki ketchupu o jak najmniejszej zawartości soli
- 1–2 łyżki soku z pomarańczy lub wody
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pieprz / chili
Fit tofu po mandżursku – WYKONANIE
- Tofu płuczemy pod kranem i kroimy w średnią kostkę. Wrzucamy na gorącą patelnię z nieprzywierającą powłoką i krótko podsmażamy (bez tłuszczu) z każdej strony, na małym lub średnim ogniu. Odkładamy na talerz.
- Warzywa kroimy na średnie kawałki. Na czystą, gorącą patelnię z nieprzywierającą powłoką wrzucamy cebulę, marchew, zmiażdżony w prasce czosnek i imbir. Wlewamy ze 3–4 łyżki wody i smażymy na średnim ogniu, aż cebula lekko się zeszkli. Co jakiś czas dolewamy nieco wody. Najlepiej smażyć na możliwie jak najmniejszej ilości płynu.
- Dodajemy paprykę i smażymy, aż warzywa zmiękną, ale papryka będzie jeszcze lekko chrupiąca.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Wlewamy na patelnię, dorzucamy tofu, mieszamy i smażymy jeszcze 1–2 minuty.
Smacznego !