Szybkie tofu po mandżursku, stir fry bez oleju

Szybkie tofu po mandżursku, stir fry bez oleju

Zweganizowana i odchudzona wersja popularnej w Indiach „chińszczyzny” – kurczaka po mandżursku. Tofu Manchurian to szybkie, smakowite i zdrowe danie na co dzień z prostych składników.

Fit tofu po mandżursku – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
  • ½ cebuli czerwonej
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 2 papryki, u mnie zielona i czerwona

Sos

  • 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 2 łyżki ketchupu o jak najmniejszej zawartości soli
  • 1–2 łyżki soku z pomarańczy lub wody
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pieprz / chili

Fit tofu po mandżursku – WYKONANIE

  1. Tofu płuczemy pod kranem i kroimy w średnią kostkę. Wrzucamy na gorącą patelnię z nieprzywierającą powłoką i krótko podsmażamy (bez tłuszczu) z każdej strony, na małym lub średnim ogniu. Odkładamy na talerz.
  2. Warzywa kroimy na średnie kawałki. Na czystą, gorącą patelnię z nieprzywierającą powłoką wrzucamy cebulę, marchew, zmiażdżony w prasce czosnek i imbir. Wlewamy ze 3–4 łyżki wody i smażymy na średnim ogniu, aż cebula lekko się zeszkli. Co jakiś czas dolewamy nieco wody. Najlepiej smażyć na możliwie jak najmniejszej ilości płynu.
  3. Dodajemy paprykę i smażymy, aż warzywa zmiękną, ale papryka będzie jeszcze lekko chrupiąca.
  4. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Wlewamy na patelnię, dorzucamy tofu, mieszamy i smażymy jeszcze 1–2 minuty.

Smacznego !

Dodaj komentarz