sos barbecue bez cukru

Sos barbecue bez cukru – boski BBQ

Na ten przepyszny sos o aromacie wędzonki natrafiłam po raz pierwszy w kanapce z Subwaya, ale dopiero po kilku latach sama zrobiłam jego zdrowszą wersję. Sos ten powstał jako dodatek do dań z grilla, ale dzisiaj używa się go już do wszystkiego poza deserami. Jego konsystencja może być dowolna, a w smaku najczęściej jest pikantny i słodko-kwaśny, chociaż ta kombinacja doznań również nie jest obowiązkowa.

Świetny jako dodatek do kotletów (jak np. burgery buraczane) i krokietów (np. krokiety ziemniaczane z piekarnika), kanapek, wrapów, frytek, pizzy czy jako dip do surowych lub gotowanych warzyw.

 

Sos barbecue bez cukru – SKŁADNIKI

  • ½ średniej czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sosu pomidorowego, tzw. passaty pomidorowej
  • 100 g daktyli bez pestek dobrej jakości (lub ewentualnie cukru)
  • 3–4 łyżki (45–60 ml) octu balsamicznego – dla koloru
  • 3 łyżki (45 ml) octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki musztardy dijon
  • ½ łyżeczki suszonej papryki wędzonej
  • ¼–½ łyżeczki soli
  • ¼–½ łyżeczki suszonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego (najczęściej nie dodaję)
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

 

Sos barbecue bez cukru – WYKONANIE

  1. Na patelnię nalewamy 2 łyżki wody, zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek i dusimy 1–2 minuty, aż trochę zmiękną.
  2. W blenderze miksujemy sos pomidorowy z octem i daktylami na gładką masę.
  3. Pulpę pomidorową i pozostałe składniki wrzucamy na patelnię, dobrze mieszamy i zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez kilkanaście–20 minut. Mieszamy co jakiś czas. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję sosu, dodajemy trochę wody.
  4. Sos studzimy i blendujemy na gładką masę.

 

Bon appétit !


 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *