krokiety ziemniaczane z piekarnika

KROKIETY ziemniaczane z piekarnika – wegański przepis

Przepyszne i bardzo proste wegańskie krokiety ziemniaczane bez dodatku tłuszczu, które są tak zdrowe, że można je jeść bezkarnie, najlepiej z zabójczą w smaku, a do tego najzdrowszą i błyskawiczną wersją pikantnego słodko-kwaśnego sosu BBQ bez cukru i bez gotowania. Oryginalny przepis na krokiety krok po kroku znajdziecie w tym filmiku.

 

Krokiety ziemniaczane z piekarnika – 2 porcje – SKŁADNIKI

KROKIETY wegańskie

  • 400 g ugotowanych ziemniaków (przeznaczonych do pieczenia, mączystych)
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (nadają serowego aromatu)
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • ½ łyżeczki kurkumy (niekoniecznie)

PANIERKA

  • 3 łyżki (30 g) razowej bułki tartej – nie kupuję, wysuszam chleb w piekarniku i drobno miksuję
  • ¼ łyżeczki łagodnej suszonej chili
  • ¼ łyżeczki papryki wędzonej

 

Krokiety ziemniaczane z piekarnika – WYKONANIE

  1. Kroimy drobno cebulę, czosnek (ja używam praski) oraz szczypior.
  2. Do rondla lub na patelnię wlewamy trochę wody, zagotowujemy, wrzucamy cebulę oraz czosnek i dusimy aż zmiękną, a woda całkowicie wyparuje.
  3. Ostudzone ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy na miazgę za pomocą widelca, lub bardziej zaawansowanego narzędzia.
  4. Do masy dodajemy gałkę muszkatołową, drożdże, szczypior, kurkumę, sól, pieprz i ugotowane warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Sprawdzamy czy mikstura nam smakuje i ewentualnie dodajemy więcej przypraw.
  5. Mieszamy bułkę tartą z ulubionymi przyprawami, nie muszą to być koniecznie chili i papryka wędzona.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 200–220°C.
  7. Formujemy z masy krokiety o dowolnym rozmiarze i kształcie (np. wałek), obtaczamy w panierce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Pieczemy przez 20 minut. Dobrze jest odwrócić blachę po 10 min., żeby kotleciki równomiernie się przyrumieniły.
  9. Jeśli ugotowane ziemniaki były mokre (mniej mączyste), krokiety mogą się trochę rozpłaszczyć w trakcie pieczenia. Wtedy, zaraz po wyjęciu z piekarnika, wystarczy je ponownie lekko uformować za pomocą dwóch noży, ten kształt będzie już się trzymał 🙂

Bon appétit !

3 myśli na temat “KROKIETY ziemniaczane z piekarnika – wegański przepis

    1. Mogło tak się stać, jeśli użyte ziemniaki nie były wystarczająco mączyste. W krokietach najlepiej sprawdzają się ziemniaki przeznaczone do pieczenia, a nie np. sałatkowe. Dzięki za uwagę, dopisałam wyjaśnienie w ostatnim punkcie przepisu.

  1. Moje krokiety tylko trochę zmieniły kształt, ale przed podaniem, jeszcze ciepłe lekko uformowałam. Kształt się utrzymał, moim gościom i mi smakowały. Zagoszczą na stałe w mojej kuchni.

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *