Wiosenny, efektowny, ogólnoświąteczny i smakowity pasztet z gruszką, a nawet dwiema. A do tego delikatny i dietetyczny, bo bezmięsny i bez dodatku jajek oraz tłuszczu, a więc można brać dokładki jedna za drugą. Bezglutenowcy nie muszą czuć się pominięci.
Przy testowaniu nowych pasztetów nie hamuję się z przyprawami, bo uważam, że lepiej dodać ich nawet ciut za dużo (sól to wyjątek od reguły), niż później jeść taką warzywną pieczeń pod grubą warstwą musztardy albo sosu BBQ (akurat ten jest wybitny). Wegańskie pasztety – oprócz tego, że są najzdrowsze, a nie mniej pyszne – mają jeszcze tę zaletę, że możemy spróbować masy przed upieczeniem (i ewentualnie doprawić) bez narażania się na salmonellę i inne okropieństwa. Dla uspokojenia dodam, że ten pasztet jest już dobrze sprawdzony i doprawiony bez szaleństwa. Ale jeśli macie ochotę, dorzućcie więcej tego i owego, bo to w końcu tylko strawa, a nie preparat apteczny.
Fit pasztet z ciecierzycy i kaszy jaglanej – SKŁADNIKI
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy – może być ze słoika lub z puszki (bez BPA)
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 średnie cebule
- 1½ małej gruszki lub 1 większa (ok. 210 g) do farszu + 1 gruszka na wierzch
- 50 g zblendowanych na mąkę orzechów ziemnych lub włoskich
PRZYPRAWY
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (dla smaku umami)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ½–1 łyżeczka kurkumy (dla koloru)
- 1 łyżeczka majeranku
- ½–1 łyżeczka papryki wędzonej
- ½ łyżeczki zmielonego kminku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki pieprzu białego lub czarnego
Fit pasztet z ciecierzycy i kaszy jaglanej – WYKONANIE
- Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy – przepis tutaj.
- Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy kilka łyżek wody, zagotowujemy i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy kilka minut.
- Kiedy cebula lekko się zeszkli, a woda odparuje, dodajemy zblendowaną ze skórką gruszkę i smażymy wszystko przez ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Studzimy.
- Kaszę jaglaną i cieciorkę blendujemy lub mielimy w maszynce do mielenia.
- Cebulę, gruszkę i czosnek blendujemy na gładki mus.
- Wszystkie składniki dokładnie łączymy, próbujemy i jeśli masa jest ok. przekładamy ją do formy o wymiarach 11 x 25 cm (lub trochę większej) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu wciskamy plasterki gruszki i pieczemy w 180°C przez 45–60 minut, aż wierzch się przyrumieni.
Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej wcześniej wstawić pasztet na kilka godzin do lodówki.
Bon appétit !
Mogą być orzechy nerkowca?
Powinny być OK, ale pasztet będzie wtedy trochę mniej wyrazisty w smaku.