Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko - prosty przepis

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko – prosty przepis

Oszczędzając czas i energię, kaszę jaglaną gotuję zawsze w większej ilości, przechowuję w lodówce do 3 dni i dodaję do zup, sałatek i innych dań, kiedy tylko mam ochotę. Często gotuję ją w aromatycznym bulionie warzywnym z dodatkiem różnych przypraw, np. suszoną cebulą w proszku, sambar masala, garam masala, curry lub tylko z kurkumą.

 

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko – SKŁADNIKI

  • 1 kubek suchej kaszy jaglanej
  • 2 i 1/5 kubka wody – można użyć też bulionu warzywnego
  • sól
  • ewentualnie inne przyprawy

 

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko – WYKONANIE

  1. Kaszę płuczemy pod letnią wodą z kranu, a następnie pod maksymalnie gorącą lub przelewamy wrzątkiem.
  2. Zagotowujemy wodę w garnku, wrzucamy kaszę, solimy, krótko mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. W tym czasie kaszy już nie mieszamy, bo później nie będzie sypka.
  3. Wyłączamy ogień i zostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze na 10 minut.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz