budyń jaglany z owocami fit

BUDYŃ jaglany z owocami – fit, słodzony tylko daktylami

Wygląda jak budyń kakaowo-czekoladowy, ale to tylko Wasze złudzenie życzeniowo-optyczne. 😉 Górna warstwa jest bowiem jagodowa! To idealny przykład deseru – konia trojańskiego, który podstępem wniesie do waszych przewodów pokarmowych więcej wartości odżywczych. Jagody posiadają kosmiczną wręcz ilość przeciwutleniaczy, prawie najwięcej ze wszystkich owoców, w tej konkurencji przegrywają tylko z egzotyczną amlą.

Budyń jaglany z owocami według tej prostej receptury jest naprawdę przepyszny i bardzo słodki, mimo że został posłodzony tylko daktylami. Psiapsióły, a nawet jej wysokość teściowa, będą chciały dorwać ten przepis!

 

Budyń jaglany z owocami – SKŁADNIKI

3–4 porcje

Budyń jaglany fit

  • ok. ½ kubka (110 g) kaszy jaglanej nieugotowanej
  • 570 ml mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej owsianego, bo jest naturalnie lekko słodkie
  • 5–10 daktyli dobrej jakości – dodaję 9 sztuk
  • 1–2 łyżki kakao lub karobu (niekoniecznie)
  • ½ łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)

Mus owocowy (wszystko blendujemy)

  • kilka łyżek jagód (mogą być rozmrożone) lub innych owoców, np. truskawek czy malin
  • 1–2 daktyle

 

Budyń jaglany z owocami – WYKONANIE

  1. Kaszę jaglaną płuczemy najpierw pod zimną, a potem pod maksymalnie gorącą wodą z kranu.
  2. Połowę mleka blendujemy z daktylami, kakao i cynamonem.
  3. Płyn wlewamy do garnka, dolewamy pozostałe mleko i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Gotujemy bez przykrycia przez 15 minut na wolnym ogniu. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy garnek pod przykryciem na kolejnych 10 minut.
  5. Kiedy masa nieco lub całkiem ostygnie, blendujemy ją na gładki krem. Jeśli konsystencja wyda nam się zbyt gęsta, na etapie miksowania możemy dolać trochę mleka.

Budyń przekładamy do pucharków, dodajemy porcje musu owocowego i podajemy.

Bon appétit !

 

4 myśli na temat “BUDYŃ jaglany z owocami – fit, słodzony tylko daktylami

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *