Kolejny ekstremalnie prosty przepis na moim blogu – tym razem to zabójczo pyszny i zdrowy krem czekoladowy z daktyli do pieczywa i deserów, który możecie zacząć pochłaniać już za 5 minut! Te 3 raczej niewyszukane składniki wielu szanujących się wegetarian ma na co dzień w swoich domach. 😉
Krem czekoladowo-daktylowy świetnie smakuje solo oraz jako smarowidło do chleba, naleśników, placków czy gofrów. Idealnie pasuje do ciast, tortów, tart, babeczek, deserów, sałatek owocowych, a po lekkim rozcieńczeniu będzie pyszną polewą do lodów.
Wegański krem / czekolada z daktyli – SKŁADNIKI
- 150 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
- 100 ml mleka owsianego, sojowego lub wody
- 3–4 hojne łyżki kakao lub karobu
- trochę soli (niekoniecznie)
Do kremu możemy dodać również inne nasze ulubione ingrediencje, jak cynamon, wanilia, skórka otarta z kawałka pomarańczy, pokrojone orzechy, wiórki kokosowe itp.
Wegański krem / czekolada z daktyli – WYKONANIE
- Daktyle blendujemy z mlekiem lub wodą na gładki mus. Jeśli chcemy użyć skórki pomarańczowej, to również wrzucamy ją do blendera.
- Mus przekładamy do miski, dodajemy kakao (oraz ewentualnie inne składniki) i dokładnie mieszamy.
Bon appétit !
Uważam, że ze skórką pomarańczową jest orginalniejszy.
Bardzo dobry krem, za radą Piotra dodałam skórkę pomarańczową, zestawienie czekolady z pomarańczą zawsze się sprawdza, super deser.
Ja również bardzo lubię dodawać skórkę pomarańczową do kakaowych deserów, jej aromat jest niesamowity!
Pyszne zrobiłam z mlekiem kokosowym i od razu zjadłam
Witam! Miałem okazję spróbować i był tak pyszny że zacząłem szukać przepisu! 🙂 Mam tylko pytanie, jak długo może stać w słoiczku w lodówce?
Pozdrawiam!
Myślę, że do 5 dni wytrzyma. 🙂
Gdzie kupujesz (w internecie ), daktyle i orzechy?
Część z nich kupuję na Allegro u różnych sprzedawców, chociaż ostatnio coraz częściej orzechy kupuję jednak stacjonarnie w marketach, a daktyle najlepiej smakują mi z Rossmanna.