Krem / czekolada z daktyli w 5 minut - wegański przepis

Krem / czekolada z daktyli w 5 minut – wegański przepis

Kolejny ekstremalnie prosty przepis na moim blogu – tym razem to zabójczo pyszny i zdrowy krem czekoladowy z daktyli do pieczywa i deserów, który możecie zacząć pochłaniać już za 5 minut! Te 3 raczej niewyszukane składniki wielu szanujących się wegetarian ma na co dzień w swoich domach. 😉

Krem czekoladowo-daktylowy świetnie smakuje solo oraz jako smarowidło do chleba, naleśników, placków czy gofrów. Idealnie pasuje do ciast, tortów, tart, babeczek, deserów, sałatek owocowych, a po lekkim rozcieńczeniu będzie pyszną polewą do lodów.

Wegański krem / czekolada z daktyli – SKŁADNIKI

  • 150 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 100 ml mleka owsianego, sojowego lub wody
  • 3–4 hojne łyżki kakao lub karobu
  • trochę soli (niekoniecznie)

Do kremu możemy dodać również inne nasze ulubione ingrediencje, jak cynamon, wanilia, skórka otarta z kawałka pomarańczy, pokrojone orzechy, wiórki kokosowe itp.

Wegański krem / czekolada z daktyli – WYKONANIE

  1. Daktyle blendujemy z mlekiem lub wodą na gładki mus. Jeśli chcemy użyć skórki pomarańczowej, to również wrzucamy ją do blendera.
  2. Mus przekładamy do miski, dodajemy kakao (oraz ewentualnie inne składniki) i dokładnie mieszamy.

Bon appétit !

8 myśli na temat “Krem / czekolada z daktyli w 5 minut – wegański przepis

  1. Bardzo dobry krem, za radą Piotra dodałam skórkę pomarańczową, zestawienie czekolady z pomarańczą zawsze się sprawdza, super deser.

    1. Ja również bardzo lubię dodawać skórkę pomarańczową do kakaowych deserów, jej aromat jest niesamowity!

  2. Witam! Miałem okazję spróbować i był tak pyszny że zacząłem szukać przepisu! 🙂 Mam tylko pytanie, jak długo może stać w słoiczku w lodówce?
    Pozdrawiam!

    1. Część z nich kupuję na Allegro u różnych sprzedawców, chociaż ostatnio coraz częściej orzechy kupuję jednak stacjonarnie w marketach, a daktyle najlepiej smakują mi z Rossmanna.

Dodaj komentarz