Ni to gofry, ni to placki, a właściwie to po prostu pyry z gofrownicy. Ten wręcz banalny przepis to idealny sposób na rozprawienie się ze starymi kartoflami okupującymi lodówkę. Dzięki niemu nudne ziemniory możemy przerobić na pyszne i chrupiące danie. Przypraw możemy użyć dowolnych, minimaliści mogą pozostać nawet tylko przy soli i pieprzu. Ja zwykle doprawiam na bogato, żeby zagospodarować wysypujące się z szafek zioła, których ciągle kupuję za dużo. Czasem nie zniechęcają mnie nawet przeterminowane, ale do tego oczywiście nie namawiam. 😉 Tym razem jednak się pohamowałam i stworzyłam gofry z gotowanych ziemniaków z mieszanką przypraw według mnie najsmaczniejszą. Najlepiej smakują z dipami, np. wegańską raitą czy najszybszym domowym sosem BBQ bez gotowania.
Wytrawne gofry ziemniaczane bezglutenowe – SKŁADNIKI
ok. 3 sztuki
- 400 g ugotowanych ziemniaków – ja najczęściej gotuję na parze w mundurkach
- 4–7 łyżek mleka owsianego lub innego roślinnego
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku
- 1–2 łyżeczki cebuli suszonej w proszku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej w proszku
- ½ łyżeczki suszonego tymianku lub oregano
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól jodowana, pieprz
Wytrawne gofry ziemniaczane bezglutenowe – WYKONANIE
- Ziemniaki obieramy, wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i rozgniatamy wszystko na miazgę za pomocą ubijaka do ziemniaków. Na koniec masę dokładnie mieszamy.
- Porcję ciasta przekładamy do rozgrzanej gofrownicy i równo rozsmarowujemy – najłatwiej robić to nożem. Nie dociskamy mocno pokrywy.
- Każdą sztukę pieczemy przez ok. 7–8 minut, ale czas zależy od mocy naszej gofrownicy, jeśli zbyt wcześnie będziemy chcieli sprawdzić co u gofra słychać, może się rozerwać. Za pierwszym razem placek może nie wyjść, musimy wyczuć idealny czas pieczenia.
- Gofry warto trzymać np. na kratce do pieczenia, żeby dłużej były chrupiące.
Bon appétit !
można użyć jakieś innej mąki?:)
Można pominąć cebulę, albo dodać zamiast niej inną przyprawę 🙂
To ja już wiem co dzisiaj zrobię na kolację. Dłuższy czas nie wyciągałam z szafki mojego dezala więc to czas najwyższy, by go użyć. Myślisz, że dzieciom takie gofry będą smakowac?
Na pewno! 🙂 Zwykłe ziemniaki mogą dzieciom wydawać się trochę nudne, a w formie gofrów, to o wiele ciekawsza i smaczniejsza alternatywa.
No nie, nie udały się, ani pierwszy ani następne. Skórka już się przypalała a środek w ogóle nie wiązał. Przynajmniej w mojej gofrownicy, silvercrest.
Na mojej taniej gofrownicy z Rossmanna zawsze wychodzą.
A jaka masz moc ?? I ile pieczesz??
Ile mąki?
W tym przepisie nie ma mąki. 🙂
Wyjdą?
Mnie wychodzą. 🙂