frytki z cukinii fit

Frytki z cukinii fit – wegańskie, z piekarnika

Bardzo prosty i szybki przepis na pyszną, zdrową i dietetyczną (bo bez dodatku tłuszczu) przekąskę, od której nie można się oderwać tak samo jak od chipsów czy paluszków. Jedna osoba bez problemu za jednym posiedzeniem może pochłonąć nawet dwie czy trzy tak zakamuflowane cukinie, dlatego polecam zrobić od razu większą porcję.

Frytki z cukinii fit świetnie smakują na ciepło i na zimno, a jeszcze lepsze są z boskim sosem BBQ według tego szybkiego przepisu bez gotowania. Idealne w roli przystawki, kanapowo-telewizyjnej przegryzki czy nawet jako samodzielne danie.

Podstawowa receptura obejmuje tylko cukinię, bułkę tartą, mleko oraz mąkę, a przyprawy mogą być dowolne. Poniżej moja ulubiona mieszanka do obtaczania.

 

Frytki z cukinii fit – SKŁADNIKI

  • 1–2 cukinie zielone lub żółte (najlepiej nie grube)
  • 5 łyżek lub więcej razowej bułki tartej – nie kupuję, wysuszam chleb w piekarniku i miksuję. Zamiast niej mogą być też ewentualnie zmiksowane płatki kukurydziane
  • ¼–½ kubka mleka roślinnego niesłodzonego
  • kilka łyżek dowolnej mąki pełnoziarnistej

DOWOLNE PRZYPRAWY, np.:

  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku – jeśli przyprawa jest w płatkach, możemy ją zmiksować na proszek
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku w proszku
  • ¼ łyżeczki suszonej papryki wędzonej w proszku
  • pieprz
  • sól

 

Frytki z cukinii fit – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Cukinie kroimy w paski wielkości frytek.
  3. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy mąkę, do drugiego wlewamy mleko, a w trzecim mieszamy bułkę tartą z przyprawami.
  4. Każdą frytkę po kolei obtaczamy najpierw w mące (strzepujemy nadmiar), następnie zanurzamy w mleku, potem dokładnie obtaczamy w mieszance przypraw, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut.

Lekko studzimy przed podaniem.

Bon appétit !

 

3 myśli na temat “Frytki z cukinii fit – wegańskie, z piekarnika

  1. Fajny pomysł! Akurat szukałam czegoś podobnego, bo zwykłe fryty z samą solą już mi się znudziły. Zrobię z cukinią, a myślisz, że z ziemniakiem też wypali?

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *