Pyszny, prosty i bardzo zdrowy deser z dyni według przepisu z książki „Jak nie umrzeć przedwcześnie” dr. Gregera. Recepturę przeniosłam na polski grunt zamieniając przyprawę pumpkin pie spice na piernikową, która ma podobny skład.
Wegański kremowy deser z dyni – SKŁADNIKI
ok. 5 kokilek
- 400 g musu/puree z dyni (dynie kroimy na duże kawałki [jeśli dynie są małe, to na połowę], łyżką usuwamy pestki, układamy na blasze i pieczemy przez ok. 40 min. w 180°C. Studzimy, wyjmujemy łyżką miąższ i blendujemy go na puree. Warto od razu zrobić więcej musu, poporcjować i zamrozić, a później wykorzystywać do różnych dań)
- 250 g tofu jedwabistego naturalnego (inaczej tofu aksamitne, silken tofu) – niestety wciąż dość trudno dostępne w Polsce, ja kupuję je najczęściej w Carrefurze
- 12–20 daktyli dobrej jakości bez pestek (użyłam 15 sztuk)
- 2 łyżki mąki owsianej lub pszennej razowej (niekoniecznie)
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika + ½ łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej lub przyprawa pumpkin pie spice (przyprawa dyniowa) – użyłam przyprawy piernikowej i skórki z pomarańczy
O zaletach tofu jedwabistego napisałam krótko w przepisie na kakaowy krem z tofu.
Wegański kremowy deser z dyni – WYKONANIE
- Tofu jedwabiste oraz pozostałe składniki miksujemy na gładką masę.
- Ciasto rozlewamy do 5–6 kokilek i zapiekamy w temperaturze 180°C przez ok. 20–30 minut, aż na powierzchni pojawią się pęknięcia.
Puddingi możemy podawać od razu. Pyszne na ciepło i na zimno.
Bon appétit !
Wypróbuję jutro koniecznie 🙂 i dam znać jak wyszło