Czekośliwka fit z kakao, powidła śliwkowe bez cukru

CZEKOŚLIWKA fit z kakao, powidła śliwkowe bez cukru

Uproszczony i odchudzony przepis na przepyszne powidła śliwkowe z kakao. Tradycyjna czekośliwka zawiera tonę czekolady, która może mieć nawet 45% tłuszczu, dlatego ten składnik zamieniłam na kilka łyżek kakao o obniżonej zawartości tłuszczu do ok. 11%. Ale można pójść jeszcze dalej i użyć karobu, który ma tylko 0,7% tłuszczu. Chociaż według mnie najlepiej smakuje mieszanka kakao i karobu.

Wraz z czekoladą precz poszedł cukier. Jego miejsce zajęły zdrowe daktyle, ale syrop daktylowy też powinien się sprawdzić. Pożegnanie z czekoladą daje nam jeszcze pewność, że czekośliwka fit będzie wegańska.

Powidła śliwkowe z kakao możemy zrobić na 3 sposoby:

  • najpierw blendujemy śliwki z daktylami, a następnie gotujemy,
  • najpierw kroimy owoce, gotujemy, studzimy i wtedy blendujemy,
  • kroimy owoce, gotujemy i już nie blendujemy.

Poniżej opisałam moją ulubioną metodę.

Takie owocowe smarowidło najlepiej smakuje z pieczywem (np. bułkami pełnoziarnistymi bez drożdży w 20 min.), naleśnikami pełnoziarnistymi, wegańskimi pancakes czy ciastem korzennym fit.

Polecam też równie pyszną, a do tego bardzo szybką fit nutellę ze śliwek suszonych wg tego przepisu.

Czekośliwka fit z kakao – SKŁADNIKI

  • 1300 g śliwek węgierek bez pestek – świeżych lub mrożonych
  • 150 g daktyli dobrej jakości bez pestek – może być mniej
  • 4 łyżki kakao lub karobu – może być więcej
  • ½–1 łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)

Czekośliwka fit z kakao – WYKONANIE

  1. Śliwki rozmrażamy i blendujemy z daktylami na mniej lub bardziej gładką masę.
  2. Mus przekładamy na patelnię lub do garnka z nieprzywierającą powłoką, zagotowujemy, a następnie smażymy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja gotuję przez około godzinę.
  3. Na koniec dodajemy kakao oraz cynamon i mieszając smażymy jeszcze ze 3 minuty.

Czekośliwkę możemy zapasteryzować lub zamrozić. Nawet nie musimy czekać aż kakaowe powidła śliwkowe się rozmrożą, bo smakują wtedy jak gęste lody.

Bon appétit !

Dodaj komentarz