Zawsze uwielbiałam ciasto cytrynowe z makiem, ale przez kilka ostatnich lat musiałam odejmować go sobie od ust, ponieważ tradycyjny przepis nie jest wegański, a poza tym świadomość gigantycznej ilości tłuszczu w tym wypieku źle wpływała na moje trawienie (na cerę i obwód w biodrach jeszcze gorzej). Podjęłam już kilka nieudanych prób zweganizowania i odtłuszczenia receptury, jednak nie złożyłam broni i w końcu upichciłam odlotowe ciacho – puszyste, lekkie, bardzo cytrynowe, słodkie i pyszne! Według mnie smakuje jak tradycyjne (chyba że moja pamięć szwankuje…), a taki efekt uzyskałam bez dodatku jajek, masła i oleju. Mój nowoczesny przepis jest nie tylko przyjazny dla świata i naszych ud, ale również prostszy i szybszy niż wersja naszych prapraprababć! Tak więc starą recepturę możemy wysłać już za potwierdzeniem odbioru do lamusa.
A tutaj przepis na pyszny i równie prosty wegański makowiec fit bez spodu. Polecam spróbować!
Ciasto cytrynowe z makiem – SKŁADNIKI
ok. 8 porcji, keksówka o wymiarach 24 x 11 cm
Uwaga: przepis został ulepszony, przez co składniki nieco się zmieniły.
- 50 g maku surowego niezmielonego
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
- 170 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 100 ml (g) soku z cytryny (z 1½–2 cytryn)
- 100 g puree jabłkowego (zblendowane jabłko ze skórką)
- 3 łyżki skórki otartej z cytryny, najlepiej ekologicznej
- 45–50 ml (g) mleka owsianego, ryżowego lub wody
- ¾ łyżeczki sody + ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto jest bardzo słodkie, w razie potrzeby można ująć nieco słodziwa.
Ciasto cytrynowe z makiem – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce mieszamy dokładnie mak, mąkę, ksylitol, sodę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy skórkę cytrynową i mieszamy.
- Wlewamy sok cytrynowy, puree jabłkowe oraz mleko i wszystko dokładnie łączymy. Masa musi być bardzo gęsta, inaczej wyjdzie zakalec.
- Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 40–45 minut lub do suchego patyczka.
Bon appétit !
Hej, zrobilem wg. przepisu. 40 min w moim piekarniki byloby chwile za krótko, ciasto wyszło mocno cytrynowe. Robiąc wersje z cukrem dałbym o połowę mniej następnym razem cukru. W wersji którą zrobiłem dałem 130g cukru i wyszło jak dla mnie za słodkie. Dziękuję za przepis , następne będą ciastka z daktylaki i mąką orzechową:)
Dzięki za opinię! Moje ciasta są faktycznie bardzo słodkie i w kolejnych przepisach będę zaznaczała, że spokojnie można dodać mniej słodziwa. W końcu im mniej cukru i ksylitolu w menu, tym lepiej. 🙂
Nie mogłam go nie upiec. 🙂 🙂 🙂 Zanim wystygło do cna, pożarłam sama 1/3 ciasta. Nie wiem, czy to jest najlepsza rekomendacja dla tych, którzy odwiedzają ten blog w nadziei zrzucenia paru kilogramów. 🙂 „Urwałam” przepisowi 1/4 cukru, więc czuję się trochę mniej winna. 🙂 🙂 🙂 Chyba muszę się w końcu przekonać do ksylitolu.
Moje blogowe słodycze faktycznie prawie zawsze są dość słodkie, czasem może aż za bardzo… Także spokojnie możesz dodawać mniej cukru albo ksylitolu (on jest tak samo słodki jak cukier). Dla mnie nie istnieją zbyt słodkie desery, ale wiele osób nie lubi aż takich słodkości. No i co prawda ksylitol jest zdrowszy od cukru, ale jednak nie tak zdrowy jak np. daktyle, więc lepiej jeść go jak najmniej. 🙂 Niestety, nie wszystkie ciasta wychodzą na samych suszonych owocach.
Coś czuję, że wrócę do pichcenia, razem z Twoimi przepisami. Ten będzie pierwszy – jutro jadę do sklepu po brakujące składniki i zaczynam 😀
Powodzenia i daj znać jak Ci idzie! 🙂 Zawsze jestem wdzięczna za opinie, bo one pomagają mi udoskonalać przepisy.
Sugerując się poprzednimi komentarzami dałam mniej ksylitolu, który też dodatkowo przed wymieszaniem z suchymi składnikami zmieliłam na „puder”. Fajnie wyszło, za dwa dni powtórka :)) spróbuję z podwójnej porcji. Pozdrawiam
Czy zamiast mąki pszennej można użyć innej, np. owsianej, kasztanowej czy kokosowej?
Z inną mąką akurat tego ciasta nie robiłam, ale stawiałabym na owsianą. Powinno być ok, ale gwarancji nie daję. 🙂
Dziękuję 🙂
Godzina 4.00 rano a ja szukam przepisu na deser z dodatkiem maku. I natknęłam się na ten przepis, z tym że nie mam zwykłego maku. A co jeśli mam w szafce jedynie zmielony? Czy będzie się nadawał? Pozdrawiam, Kasia.
Jeśli to tylko zmielony mak, a nie masa makowa z dodatkami, to ciasto powinno wyjść, będzie tylko bardziej szare.
Hej,
czy można użyć maku mielonego?
Pozdrawiam
Można, tylko wtedy ciasto wyjdzie trochę bardziej zbite.
Czy można zastąpić ksylitol jakimś syropem/ daktylami?
W tym przepisie akurat nie bardzo, bo konsystencja ciasta będzie wtedy inna. Na moim blogu jest kilka wypieków słodzonych daktylami, np. http://wegepedia.pl/wordpress/ciasto-korzenne-fit/ czy http://wegepedia.pl/wordpress/ciasto-owsiano-daktylowe-z-kremem-snickers/
Hmm.. Ale miałam ochotę na mak
Trudno mi coś doradzić, musiałabym opracować całkiem nowy przepis. Ale będę pamiętała, żeby zrobić w przyszłości makowiec słodzony daktylami. 🙂
Dalam 60 gram cukru i to jest za malo. Mysle ze tak 90-100 gram bedzie akurat dla tych, ktorzy na co dzien nie jadaja slodyczy.
Ciasto wyroslo mi mimo malej formy na jedyne 2 cm. Troche „biednie” wyglada 🙂
Może forma nie była wystarczająco mała? 😉
Też się przymierzam , przeczytałam komentarze , dam mniej słodyczy i napiszę , jak smakowało
a mi wyszedł zakalec?! Dlaczego?
Przyczyn może być wiele, włącznie z winą piekarnika.
Świetny przepis. Dałam trochę mniej cukru i dwa razy więcej maku. Myślałam, że wyjdzie przez to zakalec, ale nie. Wyszło idealne, a nie mam ręki do wegańskich biszkoptów 🙂 Ciasto zrobione w mniej niż 10 minut łącznie ze zmywaniem 😉 Najdłużej trwa ścieranie skórki. Z ciast makowych najbardziej lubię drożdżowe, ale na nie nie zawsze jest czas, więc to dobra alternatywa.
Super, że propagujesz wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Przykro mi czasem, gdy widzę, jak wiele osób zmaga się z problemami zdrowotnymi i nadwagą, które akurat można szybko rozwiązać taką dietą.
Dzięki za komentarz! 🙂 Mnie też serce boli na widok osób zmagających się z chorobami dietozależnymi, ale niestety miną jeszcze dziesięciolecia, zanim sytuacja (może) zacznie zmieniać się na lepsze, bo póki co jest systematycznie coraz gorzej…
Czy ciasto długo zachowuje świeżość?
Raczej standardowo, można je przechowywać przez kilka dni, najlepiej w szczelnie zamykanym pojemniku. Chociaż oczywiście najsmaczniejsze jest pierwszego dnia.