Wegański makowiec fit bez spodu przepis

Wegański MAKOWIEC fit bez spodu – prosty przepis

Bardzo prosty przepis na przepyszny wegański „makowiec bez spodu”. Ale tak naprawdę, to spód, środek i wierzch w jednym. 😉 W tym cieście nie ma masła czy oleju, mak jest już wystarczająco kaloryczny – zawiera aż 41% tłuszczu. Mimo że odchudziłam ciacho, to i tak jest to jedna z nielicznych nieniskotłuszczowych receptur na moim blogu. 😛

Jeśli jednak chcecie, żeby ciasto było jeszcze bardziej fit, możecie użyć np. tylko 150 g maku, a resztę zastąpić mąką razową.

Wegański makowiec fit bez spodu prosty przepis
Wegański makowiec fit bez spodu – prosty przepis

Wegański makowiec fit bez spodu – SKŁADNIKI

8–10 porcji

  • 200 g suchego maku
  • 220 g mąki pszennej razowej – może być orkiszowa
  • 200 g ksylitolu lub ewentualnie cukru – można dodać mniej
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 300 ml mleka owsianego niesłodzonego
  • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ kubka rodzynków

NA WIERZCH

  • płatki migdałowe

 

Wegański makowiec fit bez spodu – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Mak mielimy w blenderze na tyle, na ile pozwoli nasz sprzęt.
  3. W dużej misce mieszamy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy mak i ponownie łączymy. Wlewamy sok oraz mleko i mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczy i rodzynki.
  4. Masę wlewamy do formy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

Bon appétit !

Wegański makowiec bez spodu prosty przepis
Wegański makowiec bez spodu – prosty przepis

2 myśli na temat “Wegański MAKOWIEC fit bez spodu – prosty przepis

Dodaj komentarz