Wegańskie babeczki bananowe z orzechami - fit przepis

Wegańskie babeczki bananowe z orzechami – fit przepis bez cukru

Kolejny przepis ułatwiający życie – szybkie wegańskie babeczki w zdrowym i dietetycznym wydaniu. Bez cukru oraz bez dodatku tłuszczu, a do tego pełnoziarniste. Z orzechami i rodzynkami, wyrośnięte i smakowite. No babeczki, do dzieła! Oczywiście panów również zachęcam, żeby szykowali formę i brali się za fit babeczki.

Polecam silikonowe formy do muffinów i ciast, bo nie trzeba ich natłuszczać, ani wykładać papierem do pieczenia, można myć z zmywarce, są tanie, lekkie, giętkie, kolorowe i niezniszczalne.

 

Wegańskie babeczki bananowe fit – SKŁADNIKI

ok. 10 muffinów

  • 320 g bardzo dojrzałych obranych bananów (ok. 3 owoce)
  • 40 g masła orzechowego kupnego lub domowego – ja po prostu blenduję surowe orzechy
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 110 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 110 g mleka (napoju) roślinnego niesłodzonego, używam owsianego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3–1/2 kubka rodzynków

 

Wegańskie babeczki bananowe fit – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Mąkę, ksylitol, sodę oraz cynamon mieszamy dokładnie w dużej misce.
  3. Banany i masło orzechowe blendujemy na mus.
  4. Puree bananowo-orzechowe, mleko oraz sok z cytryny dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Wrzucamy rodzynki i ponownie mieszamy.
  5. Masę przekładamy do foremek i pieczemy przez ok. 25 minut (lub do suchego patyczka) na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.

Z foremek silikonowych babeczki wyjmujemy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Wykaz wartości odżywczych na Cronometer.

Bon appétit !

 

Jedna myśl na temat “Wegańskie babeczki bananowe z orzechami – fit przepis bez cukru

Dodaj komentarz