Lekkie ciasto orzechowe z jabłkiem, które bardzo fajnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Wegańskie, zdrowe i dietetyczne – jak zawsze na moim blogu.
Proste ciasto orzechowe fit – SKŁADNIKI
- 60 g orzechów ziemnych
- 170 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżka karobu lub kakao – dla koloru
- 140 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 200 ml mleka owsianego niesłodzonego
- 30 ml (ok. 3 łyżki) soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾–1 duże jabłko odmiany Boskoop, Szara Reneta lub inne słodko-kwaśne
Proste ciasto orzechowe fit – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Orzechy blendujemy na proszek, nie na masło orzechowe.
- W dużej misce mieszamy mąkę, karob, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
- Do suchych składników wlewamy mleko i sok z cytryny, dodajemy zmielone orzechy oraz skórkę cytryny i mieszamy, najlepiej za pomocą miksera.
- Jabłko obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie plasterki.
- Ciasto wlewamy do formy o średnicy ok. 19 cm wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu wciskamy kawałki jabłka.
- Pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
Bon appétit !
Czy sprawdziłoby się z mielonymi orzechami włoskimi ?
Przypuszczam, że tak. Smak nie powinien być gorszy. 🙂
Kolejne świetne ciasto! Tym razem poziom słodyczy jest dla mnie idealny. 🙂 Wyrosło pięknie, jest puszyste i wilgotne. I oczywiście pyszne!
Dzięki! 🙂
Witam, nie używam słodzików ani cukru czy bez ich dodatków będzie również dobre w smaku? Może po polaniu jakimś musem z jakichś słodkich owoców ?
Ja akurat nie lubię niesłodkich ciast i pewnie to bez ksylitolu niebyt by mi smakowało. Ale możesz użyć np. cukru daktylowego, który robi się przez wysuszenie i zblendowanie na mąkę daktyli. Ciasto można polać np. syropem daktylowym wg tego przepisu: http://wegepedia.pl/wordpress/przepis-na-syrop-daktylowy-najprostszy/. Dobrze smakuje też banan zblendowany z daktylami. Czekośliwka też będzie pewnie pasowała: http://wegepedia.pl/wordpress/czekosliwka-fit-z-kakao/
A co gdyby dodać masła orzechowego 100%? Mój blender nie radzi sobie z orzechami….
Ja użyłam worka i wałka. Ciasto wyszło przepyszne, dziękuję za przepis!
Ewentualnie czym zmielić orzechy? Jakaś alternatywa dla blendera? Mam ten sam problem jeśli chce zrobić nutelle z orzechów laskowych….Kiedyś próbowałam zrobić masło orzechowe domowe i blender był gorący, a nadal wielkie grudki.
Nie każdy blender mieli orzechy na mąkę czy masło orzechowe. Może spróbuj zmielić je w młynku do kawy, jeśli go masz.