Jabłka smażone / duszone na patelni idealnie nadają się do ryżu, szarlotki, naleśników czy pancakes. Można również potraktować je jako konfiturę z jabłek i podjadać z najszybszym razowym chlebem. Duszone jabłka najlepiej przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zapasteryzować w słoikach na zimę. Pyszne na gorąco i na zimno.
Jabłka smażone bez cukru – SKŁADNIKI
- ok. 1,5 kg winno-kwaskowatych jabłek – zawsze wybieram Szarą Renetę lub Boskoop. Dla urozmaicenia można dodać np. gruszkę
- 1/4 szklanki wody
- 2 (lub więcej) łyżki musu / syropu daktylowego, ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru kokosowego lub zwykłego
- 1/3 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/5 łyżeczki zmielonych goździków
- sok z cytryny – warto dodać w przypadku mało kwaśnej odmiany jabłek
Zamiast cynamonu i goździków można użyć np. sklepowej mieszanki przypraw do szarlotki lub pierników.
Jabłka smażone bez cukru – WYKONANIE
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mniejszą lub większą kostkę.
- Przekładamy je na patelnię lub do garnka, dodajemy pozostałe składniki i smażymy (na początku pod przykryciem) na małym ogniu przez co najmniej 15 minut dość często mieszając.
Smacznego !