Kolejna odsłona indyjskich placków, ale tym razem bez etapu fermentacji, czyli jeszcze prostszych – po prostu nie da się ich spartolić. W oryginale placki dosa to bardzo cienkie naleśniki, ale ponieważ nie jestem wirtuozem patelni, robię wersję o mniejszej średnicy (ok. 10 cm) i większej grubości. Poza tym takie właśnie mi się podobają i smakują. Konsystencja ciasta może być dowolna, ale im rzadsza masa, tym cieńsze placki uda się zrobić. Można je smażyć bez tłuszczu.
Podstawowe składniki to ryż, soczewica, woda i sól. Możemy na tym poprzestać lub dodać różne ulubione przyprawy.
A oto inne pyszne, indyjskie placki z mojej kolekcji: placki uttapam, placki roti.
Placki dosa z ryżu i soczewicy – SKŁADNIKI
kilkanaście sztuk
- 300 g ryżu brązowego, suchego
- 100 g czerwonej lub żółtej soczewicy, suchej (inna też się pewnie sprawdzi)
- woda – ilość w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać
- sól jodowana
- 1 łyżeczka garam masala lub curry (niekoniecznie)
- ½ łyżeczki chili w proszku (niekoniecznie)
- ½ łyżeczki kminku mielonego (niekoniecznie)
Placki dosa z ryżu i soczewicy – WYKONANIE
- Ryż i soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Przekładamy do miski, zalewamy chłodną wodą i odstawiamy na 8–12 godzin do lodówki, najlepiej na noc.
- Następnie nasiona odcedzamy i blendujemy z wodą oraz przyprawami do uzyskania konsystencji – najlepiej – ciasta naleśnikowego, czyli dość rzadkiej.
- Smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką, na średnim lub małym ogniu, z obu stron.
Rada: żeby placki wyszły okrągłe i równe, ciasto wlewam na patelnię chochlą i potem od środka okrężnymi ruchami (ślimakiem) rozprowadzam je spodem chochli na boki.
Dosa podajemy z dowolnymi warzywami i sosami, np.: wegańską raitą, najszybszym sosem BBQ bez gotowania czy słodkim sosem chili bez gotowania.
Bon appétit !
Nie wiedziałam, że można zrobić placki bez mąki, jajek, a jednak można, fajny przepis, placki smaczne i szybkie do zrobienia. Smażyłam bez tłuszczu, myślałam że będą się przypalać, a tu miłe zaskoczenie – pięknie odchodzą od patelni. Są smaczne.
Smaczne i proste w wykonaniu.
Rewelacja 🙂
Są bardzo smaczne. Tylko bardzo przywieraja do patelni i rozpadają się. Jak można temu zaradzić?
Może Twoja patelnia nie ma nieprzywierającej powłoki? Polecam też smażyć na małym lub maksymalnie na średnim ogniu.
czy można ze zwykłym ryżem?
Można. 🙂
Nie. Grozi za to zesłanie do łagrów.