Fit bakłażan faszerowany soczewicą, wegański przepis

Fit bakłażan faszerowany soczewicą, wegański przepis

To smakowite danie nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, a mimo to wygląda naprawdę efektownie – śmiało możemy nim zaskoczyć gości. Idealnie sprawdzi się na kolacji w większym gronie, ponieważ bakłażany faszerowane soczewicą możemy przygotować nawet dzień wcześniej, a przed podaniem wystarczy tylko podpiec je w piekarniku przez 15 minut, a potem polać wegańskim jogurtem naturalnym i posypać pestkami granatu oraz zieleniną.

Przepis znalazłam na stronie kwestiasmaku.com – nieco go jednak odchudziłam (m.in. usmażyłam warzywa bez dodatku tłuszczu), przerobiłam na wersję wegańską i lekko zmieniłam zestaw przypraw.

Wegański fit bakłażan faszerowany soczewicą – SKŁADNIKI

  • 2 spore bakłażany
  • 1 kubek ugotowanej na sypko soczewicy czerwonej lub żółtej (wg tego przepisu)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tahini (niekoniecznie)
  • kilka gałązek pietruszki lub kolendry
  • sok z połowy cytryny lub limonki

PRZYPRAWY

  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¾ łyżeczki sambar masala lub curry w proszku
  • ¾ łyżeczki oregano
  • ¾ łyżeczki kuminu
  • ¾ łyżeczki kolendry
  • ¼ łyżeczki chili w proszku

DO PODANIA

  • jogurt sojowy naturalny
  • granat
  • natka pietruszki / kolendra / lubczyk

Wegański fit bakłażan faszerowany soczewicą – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Bakłażany kroimy na połówki, układamy skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut. Wyjmujemy miąższ pozostawiając ok. ¾ cm brzegów bakłażana.
  3. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, zagotowujemy na niej kilka łyżek wody i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażymy przez kilka minut mieszając.
  4. Dodajemy pokrojony miąższ bakłażana i wszystkie przyprawy.  Krótko smażymy mieszając. Jeśli potrzeba dolewamy wody.
  5. Na koniec wrzucamy soczewicę, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy sokiem z cytryny oraz tahini.
  6. Farsz nakładamy w wydrążone połówki bakłażana i pieczemy przez 15 minut w 180°C.

Bon appétit !

Dodaj komentarz