Żeby bezglutenowcy nie czuli się pominięci, tym razem fit przepis dla nich – łatwe i szybkie, bo bez rozwałkowywania, kwieciste pierniki z pomarańczową nutą. Zdrowe, pyszne (nawet smaczniejsze od tych z glutenem!), miękkie od razu (nie trzeba czekać co najmniej przez tydzień, aż zmiękną, jak w przypadku tradycyjnych pierników na miodzie) i superaromatyczne (dziwne słowo, ale niby poprawne). Bez cukru (słodzone tylko daktylami) i bez jajek. Inspirowane toruńskimi Katarzynkami.
Wegańskie pierniczki bezglutenowe fit – SKŁADNIKI
Ok. 18 pierników
- 150 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej lub dokładnie zblendowanych płatków owsianych górskich
- 50 ml soku z pomarańczy
- 50 ml mleka owsianego niesłodzonego bezglutenowego lub ewentualnie wody
- 2 łyżki karobu lub kakao
- 1½ łyżki skórki otartej z pomarańczy
- 1–2 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru)
- ½–1 łyżeczki pasty waniliowej, sproszkowanej wanilii lub miąższ z 1 małej laski wanilii (niekoniecznie)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
DODATKOWO na wierzch (niekoniecznie)
- suszone wiśnie, żurawina lub rodzynki. Można też pewnie na wierzchu zrobić dołek i nałożyć trochę dżemu
Wegańskie pierniczki bezglutenowe fit – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce łączymy suche składniki: mąkę, karob, przyprawę do piernika oraz sodę.
- Daktyle blendujemy z mlekiem, sokiem, skórką pomarańczową oraz wanilią na gładki mus i dodajemy do suchych składników. Wszystko mieszamy najpierw łyżką, a później ręcznie – masa wyjdzie bardzo gęsta.
- Dłońmi formujemy kulki średniej wielkości, układamy je na blasze pokrytej pergaminem, każdą po kolei przykrywamy małym kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą naczynia o szerokim, płaskim spodzie rozpłaszczamy na grubość 1cm. Wycinamy dowolne kształty. Z resztek ciasta robimy kolejne kulki. Na wierzchu pierników wciskamy suszone owoce.
- Pierniki pieczemy przez 10–12 min.
Bon appétit !
Zrobione! Przepyszne! Uratowały mnie przed załamaniem się, że w tym roku ze względu na alergie pokarmowe nie zjem pierniczków, a tu proszę. Dzięki za przepis!
Tutaj zdjęcie, jak mi wyszły: https://tookapic.com/photos/704510
Piękne i oryginalne! 🙂
Rewelacyjne! Dzieciaki zachwycone, takie pierniczki mogę im podawać bez wyrzutów sumienia 🙂 Bardzo dziękuję za przepis.
Jak zamienić daktyle na syrop daktylowy?
Polecam ten przepis: https://wegepedia.pl/przepis-na-syrop-daktylowy-najprostszy/ .
A czy można zrobić z płatków ryżowych?
Niestety nie wiem, czy pierniki wtedy wyjdą, bo takiej wersji nie próbowałam.
Czy można użyć mleko sojowe? 😉
Można, inne też się sprawdzą. Ja akurat najbardziej lubię owsiane, bo jest naturalnie lekko słodkie.
chodziło mi o proporcje 🙂
Mam gotowy syrop daktylowy ok 340 ml (sklepowy) i nie wiem ile go dać ?
Nie robiłam tych pierników z syropem daktylowym, wtedy to już inny przepis, więc trudno mi ocenić na oko. Można zacząć np. od 90 g syropu i spróbować masy, a jeśli będzie za mało słodka, dodać więcej syropu.
Uwielbiam Twoje przepisy zwłaszcza na słone rzeczy ale czy te pierniczki to sie nie przypalą bez tłuszczu?
Bez obaw, nie przypalą się, jeśli tylko nie będą zbyt długo w piekarniku. 🙂