Wegańskie pierniczki bezglutenowe, owsiane, bez cukru

Wegańskie PIERNICZKI bezglutenowe, owsiane, bez cukru

Żeby bezglutenowcy nie czuli się pominięci, tym razem fit przepis dla nich – łatwe i szybkie, bo bez rozwałkowywania, kwieciste pierniki z pomarańczową nutą. Zdrowe, pyszne (nawet smaczniejsze od tych z glutenem!), miękkie od razu (nie trzeba czekać co najmniej przez tydzień, aż zmiękną, jak w przypadku tradycyjnych pierników na miodzie) i superaromatyczne (dziwne słowo, ale niby poprawne). Bez cukru (słodzone tylko daktylami) i bez jajek. Inspirowane toruńskimi Katarzynkami.

Wegańskie pierniczki bezglutenowe fit – SKŁADNIKI

Ok. 18 pierników

  • 150 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 150 g mąki owsianej bezglutenowej lub dokładnie zblendowanych płatków owsianych górskich
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml mleka owsianego niesłodzonego bezglutenowego lub ewentualnie wody
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • 1½ łyżki skórki otartej z pomarańczy
  • 1–2 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru)
  • ½–1 łyżeczki pasty waniliowej, sproszkowanej wanilii lub miąższ z 1 małej laski wanilii (niekoniecznie)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

DODATKOWO na wierzch (niekoniecznie)

  • suszone wiśnie, żurawina lub rodzynki. Można też pewnie na wierzchu zrobić dołek i nałożyć trochę dżemu

Wegańskie pierniczki bezglutenowe fit – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. W dużej misce łączymy suche składniki: mąkę, karob, przyprawę do piernika oraz sodę.
  3. Daktyle blendujemy z mlekiem, sokiem, skórką pomarańczową oraz wanilią na gładki mus i dodajemy do suchych składników. Wszystko mieszamy najpierw łyżką, a później ręcznie – masa wyjdzie bardzo gęsta.
  4. Dłońmi formujemy kulki średniej wielkości, układamy je na blasze pokrytej pergaminem, każdą po kolei przykrywamy małym kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą naczynia o szerokim, płaskim spodzie rozpłaszczamy na grubość 1cm. Wycinamy dowolne kształty. Z resztek ciasta robimy kolejne kulki. Na wierzchu pierników wciskamy suszone owoce.
  5. Pierniki pieczemy przez 10–12 min.

Bon appétit !

Wegańskie pierniczki bezglutenowe owsiane - domowa produkcja
Wegańskie pierniczki bezglutenowe owsiane – szybka domowa produkcja

15 myśli na temat “Wegańskie PIERNICZKI bezglutenowe, owsiane, bez cukru

  1. Rewelacyjne! Dzieciaki zachwycone, takie pierniczki mogę im podawać bez wyrzutów sumienia 🙂 Bardzo dziękuję za przepis.

    1. Można, inne też się sprawdzą. Ja akurat najbardziej lubię owsiane, bo jest naturalnie lekko słodkie.

    1. Nie robiłam tych pierników z syropem daktylowym, wtedy to już inny przepis, więc trudno mi ocenić na oko. Można zacząć np. od 90 g syropu i spróbować masy, a jeśli będzie za mało słodka, dodać więcej syropu.

  2. Wracam do tego przepisu co roku 🙂 Raz wychodzą mi bardziej kruche, raz bardziej miękkie, ale zawsze tak samo pyszne, a skład to bajka 🙂 ❤️

Dodaj komentarz