Żeby bezglutenowcy nie czuli się pominięci, tym razem fit przepis dla nich – łatwe i szybkie, bo bez rozwałkowywania, kwieciste pierniki z pomarańczową nutą. Zdrowe, pyszne (nawet smaczniejsze od tych z glutenem!), miękkie od razu (nie trzeba czekać co najmniej przez tydzień, aż zmiękną, jak w przypadku tradycyjnych pierników na miodzie) i superaromatyczne (dziwne słowo, ale niby poprawne). Bez cukru (słodzone tylko daktylami) i bez jajek. Inspirowane toruńskimi Katarzynkami.
Wegańskie pierniczki bezglutenowe fit – SKŁADNIKI
Ok. 18 pierników
- 150 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej lub dokładnie zblendowanych płatków owsianych górskich
- 50 ml soku z pomarańczy
- 50 ml mleka owsianego niesłodzonego bezglutenowego lub ewentualnie wody
- 2 łyżki karobu lub kakao
- 1½ łyżki skórki otartej z pomarańczy
- 1–2 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru)
- ½–1 łyżeczki pasty waniliowej, sproszkowanej wanilii lub miąższ z 1 małej laski wanilii (niekoniecznie)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
DODATKOWO na wierzch (niekoniecznie)
- suszone wiśnie, żurawina lub rodzynki. Można też pewnie na wierzchu zrobić dołek i nałożyć trochę dżemu
Wegańskie pierniczki bezglutenowe fit – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce łączymy suche składniki: mąkę, karob, przyprawę do piernika oraz sodę.
- Daktyle blendujemy z mlekiem, sokiem, skórką pomarańczową oraz wanilią na gładki mus i dodajemy do suchych składników. Wszystko mieszamy najpierw łyżką, a później ręcznie – masa wyjdzie bardzo gęsta.
- Dłońmi formujemy kulki średniej wielkości, układamy je na blasze pokrytej pergaminem, każdą po kolei przykrywamy małym kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą naczynia o szerokim, płaskim spodzie rozpłaszczamy na grubość 1cm. Wycinamy dowolne kształty. Z resztek ciasta robimy kolejne kulki. Na wierzchu pierników wciskamy suszone owoce.
- Pierniki pieczemy przez 10–12 min.
Bon appétit !

Zrobione! Przepyszne! Uratowały mnie przed załamaniem się, że w tym roku ze względu na alergie pokarmowe nie zjem pierniczków, a tu proszę. Dzięki za przepis!
Tutaj zdjęcie, jak mi wyszły: https://tookapic.com/photos/704510
Piękne i oryginalne! 🙂
Rewelacyjne! Dzieciaki zachwycone, takie pierniczki mogę im podawać bez wyrzutów sumienia 🙂 Bardzo dziękuję za przepis.
Jak zamienić daktyle na syrop daktylowy?
Polecam ten przepis: https://wegepedia.pl/przepis-na-syrop-daktylowy-najprostszy/ .
Czy można użyć mleko sojowe? 😉
Można, inne też się sprawdzą. Ja akurat najbardziej lubię owsiane, bo jest naturalnie lekko słodkie.
chodziło mi o proporcje 🙂
Mam gotowy syrop daktylowy ok 340 ml (sklepowy) i nie wiem ile go dać ?
Nie robiłam tych pierników z syropem daktylowym, wtedy to już inny przepis, więc trudno mi ocenić na oko. Można zacząć np. od 90 g syropu i spróbować masy, a jeśli będzie za mało słodka, dodać więcej syropu.