Bardzo proste i szybkie (tylko 3–4 składniki) najzdrowsze oreo – przepyszne ciasteczka kakaowe z razowej mąki ryżowej. Nie za miękkie, nie za twarde, idealne!!! Diabelnie czarne jak oryginalne. Boskie z kremami oraz solo.
Wegańskie OREO przepis – składniki i wykonanie
8 ciastek
- 120 ml mieszanki karobu i kakao – użyłam 75 ml karobu i 45 ml kakao. Można dodać samego karobu, będzie bardziej dietetycznie, a kolor pozostanie ten sam. Oczywiście można użyć też tylko kakao.
- 90 ml mąki ryżowej razowej
- 75–90 ml syropu klonowego lub domowego syropu daktylowego, który zrobiłam blendując 8 suszonych daktyli dobrej jakości ze 150 ml mleka owsianego i użyłam 90 ml tej mieszanki (reszta została na później). Zależnie od tego, ile płynu dodamy, ciastka będą bardziej lub mniej chrupiące
- Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść zbite (konsystencja pokazana jest w filmiku z oryginalnym przepisem), ponieważ z takiego idealnie formuje się (ręcznie) małe kulki. Kulki wielkości orzecha włoskiego układamy na blasze wyłożonej pergaminem, następnie każdą po kolei przykrywamy małym kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą szklanki o szerokim, płaskim spodzie rozpłaszczamy na grubość ok. 8 mm.
- Ciastka pieczemy przez 8–12 min. w temperaturze 180°C.
- Przekładamy je plasterkiem banana, kremem wegańska NUTELLA z daktyli lub innym, pysznym smarowidłem np. z propozycji poniżej. Mój faworyt to krem dyniowo-pomarańczowy 🙂
Krem dyniowo-pomarańczowy – składniki i wykonanie
- 120 g nerkowców
- 3 łyżki ksylitolu
- 2,5 łyżki puree z dyni
- 40 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- ½–1 łyżeczki soku z cytryny (niekoniecznie, dla fanów kwaśnych smarowideł)
Nerkowce blendujemy na mąkę. Ksylitol miksujemy z dynią oraz sokiem i skórką pomarańczy. Obie masy łączymy i jeszcze raz blendujemy na gładki krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dodajemy trochę soku z pomarańczy lub puree z dyni.
Krem waniliowy – składniki i wykonanie
Krem dla osób, które nie boją się eksperymentów. Mnie bardzo smakuje!
- 60 g nerkowców
- 50 g białej, ugotowanej fasoli
- 50 ml mleka ryżowego
- 2 łyżki ksylitolu
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub miąższ z ½ laski wanilii
Fasolę blendujemy dokładnie z mlekiem, ksylitolem i wanilią. Nerkowce mielimy na mąkę. Wszystko łączymy i blendujemy na gładki krem.
Krem bananowo-daktylowo-orzechowy – składniki i wykonanie
- 1 dojrzały banan
- 4 daktyle bez pestek dobrej jakości
- 4 łyżeczki orzechów ziemnych
Orzechy blendujemy na mąkę lub masło orzechowe, a banana miksujemy z daktylami. Wszystko łączymy i blendujemy na gładki krem.
Bon appétit !
Ciastka robi się błyskawicznie, smakują tak jak wyglądają, czyli super. Polecam
Czym zastapic karob?
Zapomniałam napisać, że można użyć też samego kakao 😀
Mozna tez uzyc maki migdalowej
A na co można zamienić mąkę ryżową?
Mąkę ryżową można zastąpić mąką pszenną razową lub owsianą – można zblendować na mąkę płatki owsiane.
Nie bardzo wiem jak odmierzalas składniki? 120ml kakao ? zamieniać na gramy czy wsypujesz do miarki z ml, do odmierzania płynów?
Kakao należy odmierzać w miarce do płynów. Przepis powstał na bazie zagranicznej receptury, stąd te mililitry. 🙂