Kolejny przepis na proste, zdrowe i niskotłuszczowe (bo bez dodatku tłuszczu) ciacho kakaowe spośród kilku już dostępnych na moim blogu i dziesiątek lub nawet setek innych, jakie pojawią się tu w kolejnych latach, o ile nie zmienię życiowych planów, albo los nie uprzedzi mnie ze swoim grafikiem 😉 . Tym razem to pyszne wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami i… z pozoru niepasującym, sekretnym składnikiem – octem balsamicznym.
Receptura pochodzi z bestsellera „Happy Herbivore Holidays & Gatherings”. Żeby było jeszcze bardziej fit, ale wcale nie mniej smakowicie, wprowadziłam do przepisu małe zmiany: zamiast cukru dodałam ksylitol, a czekoladowe groszki zamieniłam na rozmrożone wiśnie (pasowałby też świeży rabarbar).
Koniecznie spróbujcie też jeszcze słodszego szybkiego brownie wegańskiego.
Wegańskie ciasto czekoladowe – SKŁADNIKI
SUCHE SKŁADNIKI
- 180 g mąki pszennej razowej drobno mielonej – używam orkiszowej
- 80–100 g lub więcej ksylitolu (ewentualnie cukru)
- 50 g kakao odtłuszczonego lub karobu – u mnie pół na pół
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
MOKRE SKŁADNIKI
- 240 ml mleka roślinnego naturalnie słodkiego, jak owsiane
- 90 ml zblendowanych na puree jabłek (ze skórką)
- 30 ml octu balsamicznego (ewentualnie innego octu)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
NA WIERZCH (niekoniecznie, ale warto)
- rozmrożone wiśnie bez soku, który z nich wypłynie, dodatkowo owoce można jeszcze lekko odcisnąć. Sok proponuję wypić, albo dodać do ciasta zamiast części mleka. Wiśni można dodać więcej, niż widać na zdjęciu
Wegańskie ciasto czekoladowe – WYKONANIE
- Mieszamy suche składniki.
- Mieszamy mokre składniki.
- Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką, a jeszcze lepiej za pomocą miksera. Ciasto wlewamy do formy np. silikonowej o średnicy ok. 20 cm lub trochę większej, na wierzchu układamy wiśnie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30–40 min. lub do suchego patyczka.
Bon appétit !
Jeszcze się nie spotkałam z dodatkiem octu 😀 Ciekawy przepis 🙂
Ciasta kakaowe to jest to <3 od razu skusiłabym się na wielki kawałek 😉
omnomnom do kawki by się przydało 🙂
Brzmi tak łatwo, akurat coś dla mnie. <3
Pytanie tylko. Czy ocet można ominąć /zastąpić czymś innym? Czy może to magiczny składnik i bez niego ani rusz?
Myślę, że lepiej niczym go nie zastępować, bez octu ciasto też wyjdzie, tylko może trochę gorsze 😉 Jeśli pominiemy ten składnik, możemy zwiększyć ilość mleka, albo puree jabłkowego o 30 ml, żeby konsystencja się zgadzała.
Ciasto idealne dla mnie, bo bez jajek i bez czekolady. Zamiast kakao dodam sobie karob. ❤️❤️❤️❤️❤️
To ciasto jest właśnie idealne dla alergików 🙂