szybkie wegańskie brownie

Szybkie wegańskie BROWNIE – pyszne, niskotłuszczowe, „tradycyjne”

To najlepsze brownie w całej mojej karierze kuchty domowej, pewnie dlatego, że posłużyłam się sprawdzonym, włoskim przepisem, który uzbierał pokaźną grupę fanów na YouTube. Tak się składa, że jest również najszybszym ciastem, jakie kiedykolwiek wyjechało z mojego piekarnika. Idealnie sprawdza się w sytuacjach podwyższonego napięcia, kiedy goście właśnie dzwonią, że zaraz będą walić do naszych drzwi.

Tym razem to szybkie wegańskie brownie z tradycyjnych składników, bez bananów, batatów, buraków, awokado, strączków czy mięsa 😉 , ale jak zawsze bez dodatku tłuszczu! Dzięki temu jest lekkie i niskotłuszczowe, zwłaszcza, jeśli użyjemy karobu zamiast kakao. Oryginalny przepis jak zwykle trochę zmieniłam, dzięki czemu ciasto ma więcej błonnika.

Polecam również niskotłuszczowe i szybkie wegańskie brownie bezglutenowe: zdrowe brownie dla leniwych oraz brownie z czarnej fasoli.

 

Szybkie wegańskie brownie – 5-6 porcji – SKŁADNIKI

  • 110 g mąki pszennej razowej – używam orkiszowej razowej
  • 20 g kakao odtłuszczonego lub karobu
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g (2 łyżki) wiórków kokosowych
  • 130–150 g ksylitolu lub cukru – używam ksylitolu, bo jest zdrowszy
  • 125 g mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej naturalnie słodkiego, jak ryżowe czy owsiane
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub miąższ z ½–1 laski wanilii (niekoniecznie)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy, najlepiej ekologicznej (niekoniecznie)

 

Szybkie wegańskie brownie – WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Do miski przesiewamy mąkę oraz kakao, dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy dokładnie.
  3. Wlewamy mleko i ekstrakt waniliowy, dodajemy skórkę pomarańczy i dokładnie mieszamy.
  4. Ciasto przekładamy do formy silikonowej (najlepszy wybór) o średnicy 18–20 cm lub do zwykłej formy wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 20 minut. W połowie pieczenia obracamy brownie, żeby krzywo nie wyrosło. 🙂

Bon appétit !

6 myśli na temat “Szybkie wegańskie BROWNIE – pyszne, niskotłuszczowe, „tradycyjne”

  1. Ja rozlałam je na formie do babeczek i do masy dałam tylko 1/3 skórki pomarańczy oraz mniej cukru. Polałam z wierzchu gorzką czekoladą+mleko ryżowe waniliowe posypane wiórkami kokosowymi. Przypominając, żę ja nigdy nie piekłam. To był mój pierwszy raz i wyszło! Bajeczne! Serdecznie polecam!

  2. Czy dałoby radę cukier zastąpić daktylami? Jeśli tak, jak wtedy zmieniłyby się proporcje innych składników?

    1. Nie piekłam jeszcze ciasta w takiej wersji, ale to już duża zmiana, która raczej wymaga opracowania nowego składu. Mam w planach w najbliższym czasie spróbować zrobić brownie daktylowe i jak wyjdzie coś pysznego, na pewno wrzucę przepis na bloga.

  3. Fantastyczne ciasto! Odmierzenie i wymieszanie składników zajęło mi tylko chwilkę, a w efekcie otrzymałam pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto. Dodałam nieco więcej płynu (2 łyżki wody – moje domowe mleko było bardzo gęste), zastąpiłam (niejadalne 😉 ) wiórki kokosowe płatkami migdałów i piekłam niemal 2x dłużej, ale wyszło naprawdę cudo. Tęsknię za ciastem kruchym z owocami – wszak sezon na śliwki się rozpoczął. Jak je zrobić bez dodatku tłuszczu?…

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *