Pyszny, piękny i niezawodny wegański chlebek bananowy – to coś pomiędzy chlebem a ciastem, dlatego nie jest zbyt słodki. Prawie nie czuć w nim bananów, a po dodaniu małej ilości kakao lub karobu smakiem przypomina nieco piernik. Może być kakaowy, ale nie musi.
Korzystając z okazji polecam dwa podobne i sprawdzone wypieki: wegański chlebek bananowy w wersji bezglutenowej oraz ciasto daktylowe z bananami słodzone tylko owocami.
Wegański fit chlebek bananowy – SKŁADNIKI
ok. 8 porcji
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
- 110 g ksylitolu, ewentualnie cukru
- 20 g kakao lub karobu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + ¾ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
- 300 g bardzo dojrzałych bananów (waga bez skór)
- 70–80 g soku z jabłek lub pomarańczy
Jeśli chcecie zrezygnować z karobu lub kakao, dodajcie w sumie 320 g mąki. Jeśli użyjecie więcej kakao, wsypcie odpowiednio mniej mąki.
Na wierzch
- 100 g czarnej porzeczki (może być mrożona) lub 1 banan przekrojony wzdłuż na pół lub pokrojony w plasterki
Wegański fit chlebek bananowy – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, ksylitol, karob, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
- Banany blendujemy z sokiem na gładko.
- Miksturę wlewamy do suchych składników i mieszamy dokładnie łyżką. Masa powinna być bardzo gęsta, inaczej może wyjść zakalec.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach ok. 11 x 25 cm. Na wierzchu wciskamy porzeczki lub banana.
- Pieczemy przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka.
Bon appétit !
Ale świetny chlebek! jeśli trochę słodki, to super opcja na śniadanie lub deser :). Musze koniecznie wypróbować. Do tej pory z takich słodkich robiłam tylko kukurydziany.
Witam, czy można pominąć cukier? Czy ktoś próbował upiec bez cukru?
Świetny przepis, z pewnością wypróbuję. Zwłaszcza dlatego, że jest bez jajek – mój najmłodszy ich nie może jeść, wiec idealnie się składa.
Potwierdzam, świetny przepis, szybki, łatwy w przygotowaniu i to ca ważne – pycha. Polecam
Zamiast maki razowej moge dac zmielone platki owsiane, czy nie wyjdzie?
W takiej wersji ciasta nie robiłam, więc trudno mi powiedzieć.
Ciasto wyszło mi dosyć gęste. Tak ma być? 🙂
Tak! 🙂
Można zmienić mąkę na bezglutenową? W jakich proporcjach? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam, Kasia
Zamiana mąki wymagałaby nowego przepisu, dlatego polecam wypróbować trochę inny chlebek, bezglutenowy (część mąki można zamienić na kakao): https://wegepedia.pl/weganski-chlebek-bananowy-bezglutenowy/