Wegański sos do sałatki z musztardą i orzechami, fit przepis

Wegański sos do sałatki z musztardą i orzechami, fit przepis

Gęsty, kremowy sos, który idealnie pasuje do wegańskiej sałatki cezar z grzankami, ale świetnie smakuje również na kanapkach, burgerach i z różnymi innymi daniami. Można go też wykorzystać jako bazę do stworzenia kolejnych wegańskich dressingów i dipów, jak sos tysiąca wysp, sos tatarski czy gzik.

Rada: osobom odchudzającym się polecam spróbować wersji bardziej dietetycznej: dodajemy wtedy mniej nerkowców, a więcej płatków drożdżowych. A nawet część orzechów (np. połowę) można zastąpić ugotowaną białą fasolą.

Wegański sos do sałatki z musztardą – SKŁADNIKI

4 porcje

  • ¾ kubka nerkowców – dla odmiany część z nich można zamienić na orzechy ziemne
  • ¾ kubka mleka roślinnego niesłodzonego, np. owsianego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (nadają serowego smaku i aromatu)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy – można dodać więcej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, pieprz

Wegański sos do sałatki z musztardą – WYKONANIE

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy.

Bon appétit !

Wegański sos do sałatki z musztardą i orzechami, fit przepis

17 myśli na temat “Wegański sos do sałatki z musztardą i orzechami, fit przepis

  1. Zrobiłam ten sos dzisiaj do warzyw na parze. To chyba najlepszy sos, jaki w życiu jadłam – jest przepyszny!

  2. Dziękuje bardzo 🙂 Chciałbym się jeszcze zapytać jakiej mniej więcej objętości odpowiada 1 kubek którego używasz w przepisie.

  3. A ja mam pytanie jakim cudem ten sos jest biały, skoro jest pół łyżeczki papryki wędzonej? Swoją drogą pyszny!!

Dodaj komentarz