Aromatyczne warzywa z piekarnika z przyprawami podane z kremowym i ekspresowym sosem orzechowo-jogurtowym lub 3 innymi dipami do wyboru. Świetnie smakują solo albo z ryżem, bulgurem czy pełnoziarnistym pieczywem. Do pieczenia nadają się prawie wszystkie warzywa oraz niektóre owoce, np. jabłka i ananasy – warto poeksperymentować, aby znaleźć swoje ulubione (nieraz zaskakujące) połączenia smakowe.
Inne pyszne sosy / dipy do pieczonych warzyw:
Warzywa z piekarnika – SKŁADNIKI
2 porcje
- 3 papryki: czerwona, zielona i pomarańczowa / żółta
- 1 cebula biała lub żółta
- ok. 250 g małych lub średnich pieczarek
- pół główki czosnku
- 14 mięsistych pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżka octu ryżowego (u mnie ciemny) lub balsamicznego
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz
Sos
Warzywa z piekarnika – WYKONANIE
- Papryki i obraną cebulę kroimy na duże kawałki. Pieczarki, obrane ząbki czosnku i pomidorki zostawiamy w całości.
- Papryki, cebulę, pieczarki i czosnek wrzucamy do dużej miski i polewamy sosem sojowym oraz octem, mieszamy. Posypujemy drożdżami, wędzoną papryką, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem i ponownie dokładnie mieszamy.
- Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na ok. 45 minut.
- Po 10–15 minutach pieczenia na blachę dorzucamy pomidorki.
Podajemy od razu.
Smacznego !