Warzywa pieczone bez tłuszczu - cukinia, pieczarki, marchew

Warzywa pieczone bez tłuszczu – cukinia, pieczarki, marchew

Prosty przepis na pieczone warzywa z octem balsamicznym i mnóstwem przypraw. Przyrządzone w najbardziej dietetyczny sposób – bez oleju czy masła. Pyszne jako samodzielne danie lub dodatek np. do wegańskiego kotleta i fit frytek.

Inspiracja dopadła mnie na jednym z moich ulubionych kanałów na Youtube ze zdrowymi, niskotłuszczowymi i sprawdzonymi wegańskimi przepisami.

Warzywa pieczone bez tłuszczu – składniki

2–3 porcje

  • ok. 400 g pieczarek brązowych lub białych
  • ½ dużej zielonej cukinii
  • ½ dużej żółtej cukinii
  • 1 duża marchewka
  • ocet balsamiczny – u mnie ocet z dodatkiem zagęszczonego soku figowego

PRZYPRAWY

Mogą być w sumie dowolne, najważniejsze, żeby sypnąć na bogato.

  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej suszonej cebuli 
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • gałązka rozmarynu (niekoniecznie)
  • sól, pieprz

Warzywa pieczone bez tłuszczu – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Pieczarki, cukinię i obraną marchewkę kroimy na spore kawałki i wrzucamy do dużej miski.
  3. Posypujemy przyprawami (poza rozmarynem) i mieszamy, najlepiej rękoma.
  4. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą, na środku układamy gałązkę rozmarynu i pieczemy przez ok. 45 minut.
  5. Upieczone warzywa przekładamy do miski i obficie polewamy ulubionym octem balsamicznym.

Smacznego !

7 myśli na temat “Warzywa pieczone bez tłuszczu – cukinia, pieczarki, marchew

  1. Bez tłuszczu… no nie wiem. Nie czuje się z tym zbyt dobrze chyba. Zdrowie zdrowiem, ale wolę zjeść z tłuszczem a nie pić na przykład piwa. Myślę że skupiamy się na złych powodach tycia. Chociaż… Te wszystkie fast foody i brak wiedzy ludzi.

  2. Ta mata silikonowa pod warzywami na pewno jest zdrowa ? Nie lepiej użyć naczynia żaroodpornego lub ceramicznego ?

    1. Maty i foremki silikonowe są w pełni bezpieczne i zdrowe, bo dzięki nim można piec bez dodatku tłuszczu, żywność do nich nie przywiera. A w naczyniach żaroodpornych czy ceramicznych wszystko się przypali, jeśli nie nasmarujemy ich jakimś tłuszczem.

Dodaj komentarz