Prosty przepis na pieczone warzywa z octem balsamicznym i mnóstwem przypraw. Przyrządzone w najbardziej dietetyczny sposób – bez oleju czy masła. Pyszne jako samodzielne danie lub dodatek np. do wegańskiego kotleta i fit frytek.
Inspiracja dopadła mnie na jednym z moich ulubionych kanałów na Youtube ze zdrowymi, niskotłuszczowymi i sprawdzonymi wegańskimi przepisami.
Warzywa pieczone bez tłuszczu – składniki
2–3 porcje
- ok. 400 g pieczarek brązowych lub białych
- ½ dużej zielonej cukinii
- ½ dużej żółtej cukinii
- 1 duża marchewka
- ocet balsamiczny – u mnie ocet z dodatkiem zagęszczonego soku figowego
PRZYPRAWY
Mogą być w sumie dowolne, najważniejsze, żeby sypnąć na bogato.
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka sproszkowanej suszonej cebuli
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- gałązka rozmarynu (niekoniecznie)
- sól, pieprz
Warzywa pieczone bez tłuszczu – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Pieczarki, cukinię i obraną marchewkę kroimy na spore kawałki i wrzucamy do dużej miski.
- Posypujemy przyprawami (poza rozmarynem) i mieszamy, najlepiej rękoma.
- Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą, na środku układamy gałązkę rozmarynu i pieczemy przez ok. 45 minut.
- Upieczone warzywa przekładamy do miski i obficie polewamy ulubionym octem balsamicznym.
Smacznego !
Ten zageszczony sok figowy jest osobno czy to taki cały ocet z tym dodatkiem? Gdzie kupujesz te produkty?
Akurat ten ocet upolowałam niedawno w Lidlu, zawiera 10% zagęszczonego soku figowego. Jest przepyszny. 🙂
Bez tłuszczu… no nie wiem. Nie czuje się z tym zbyt dobrze chyba. Zdrowie zdrowiem, ale wolę zjeść z tłuszczem a nie pić na przykład piwa. Myślę że skupiamy się na złych powodach tycia. Chociaż… Te wszystkie fast foody i brak wiedzy ludzi.
Ta mata silikonowa pod warzywami na pewno jest zdrowa ? Nie lepiej użyć naczynia żaroodpornego lub ceramicznego ?
Maty i foremki silikonowe są w pełni bezpieczne i zdrowe, bo dzięki nim można piec bez dodatku tłuszczu, żywność do nich nie przywiera. A w naczyniach żaroodpornych czy ceramicznych wszystko się przypali, jeśli nie nasmarujemy ich jakimś tłuszczem.
hmm a ziemniaki tez da rade?
Tego dania z pyrami nie próbowałam, ale powinno wyjść. Na moim blogu jest też osobny przepis na pieczone ziemniaki w dużej ilości przypraw, ale już bez octu: https://wegepedia.pl/ziemniaki-pieczone-w-piekarniku-fit/