Domowe fit frytki z piekarnika - przepis bez oleju

Domowe fit FRYTKI z piekarnika – przepis bez oleju

W polskiej stolicy ziemniaka – Poznaniu, inaczej Krainie Kwitnącej Pyry, powstał przepis na chrupiące, doprawione na bogato ziołami, lekko cytrynowe frytki z piekarnika, od których nie można się oderwać. Zwłaszcza jeżeli podamy je z pysznym i szybkim sosem BBQ bez gotowania i egzotyczną wersją mizerii – indyjską raitą. Receptura jest dietetyczna, a więc bez oleju, ale żeby do kartofli przykleiła się tona przypraw potrzebujemy jakiegoś innego płynu – idealnym zamiennikiem jest sok z cytryny.

W tym daniu chodzi o jak największą różnorodność ziół i przypraw, w sumie im więcej, tym lepiej – poniżej moja ulubiona mieszanka. Przepis bardzo przydaje się, kiedy z naszych szafek wysypują się zioła, z którymi nie wiemy co zrobić. Najlepiej pyszne, ziołowe frytki fit!

 

Domowe frytki z piekarnika bez oleju – SKŁADNIKI

  • 6 średnich ziemniaków – najlepiej przeznaczonych specjalnie do pieczenia, mączystych
  • sok z 1/3–1/2 cytryny

PRZYPRAWY (mogą być dowolne, byle dużo)

  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku
  • 2 łyżeczki cebuli suszonej w proszku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw „Czosnek staropolski”
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy – dla koloru
  • pieprz, sól

 

Domowe frytki z piekarnika bez oleju – WYKONANIE

  1. Nieobrane pyry kroimy w słupki i wrzucamy do dużej miski.
  2. Polewamy je sokiem z cytryny i mieszamy dokładnie, najlepiej dłońmi. Soku dodajmy tyle, żeby każdy ziemniak był nim pokryty, ale nie powinno zostać go dużo na dnie naczynia.
  3. Wsypujemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy oburącz. Jeśli kartofle nie są dokładnie obtoczone ziołami, możemy dodać ich więcej.
  4. Ziemniaki rozkładamy na blasze (tak, żeby się nie dotykały) wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 50 minut, aż frytki będą rumiane.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz