Ostatnio w sklepach coraz popularniejsze są kotlety z proszku, czyli gotowe mieszanki mąk z różnymi przyprawami, które trzeba tylko zalać wodą i usmażyć. Smakują lepiej lub gorzej, jednak mi do gustu przypadły właściwie tylko kotlety z mąki z ciecierzycy. Inne wydawały mi się albo zbyt mączne, albo zbyt papkowate, albo jedno i drugie (chociaż oczywiście wszystkich nie spróbowałam). Skład niektórych z nich byłby nawet całkiem, całkiem, gdyby nie to, że najczęściej jest przesolony i przez to kotlety są dla mnie średnio zjadliwe. Dlatego postanowiłam sama skonstruować łatwą i szybką mieszankę, po której nie będzie mi się chciało tak bardzo pić.
Kotletów z proszku o różnych smakach można zrobić więcej na zapas, najlepiej każdą porcję przygotować w osobnym pojemniku.
Smażę je bez tłuszczu na (suchej) patelni z nieprzywierającą powłoką. Dzięki obtoczeniu w bułce tartej w ogóle nie przywierają.
Kotlety z mąki z ciecierzycy – SKŁADNIKI
ok. 10 małych kotletów
- 200 g mąki z ciecierzycy
- 20 g zmielonego siemienia lnianego, najlepiej złotego
- 6–8 g (ok. 3 łyżeczki) curry w proszku, garam masala, sambar masala lub gotowej przyprawy do falafeli – najlepiej bez soli
- 6–8 g (3 łyżeczki) suszonej cebuli w proszku
- 3–4 g (2 łyżeczki) suszonego czosnku (może być mieszanka Czosnek Staropolski)
- 3 g (5 łyżeczek) suszonej natki pietruszki
- sól, pieprz
DO OBTOCZENIA
- bułka tarta (np. pełnoziarnista) + trochę sezamu białego i/lub czarnego
Kotlety z mąki z ciecierzycy – WYKONANIE
- Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy.
- Wlewamy ok. 200 g letniej wody, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut. Po 10 min. warto przemieszać masę i jeśli będzie zbyt gęsta dodać ciut więcej wody.
- W miseczce mieszamy bułkę tartą z małą ilością sezamu.
- Z masy formujemy kulki, lekko je rozpłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu, zmniejszamy trochę ogień i smażymy bez tłuszczu (a właściwie prażymy) kotlety z obu stron, aż się odpowiednio przyrumienią.
Polecam do nich szybki sos BBQ.
Smacznego !