Bardzo łatwy (bez ucierania i zagniatania), przepyszny placek z jabłkami inspirowany przepisem na amerykańską szarlotkę, czyli apple pie. Deser przypomina też crumble z jabłkami. W moim wydaniu jest on bezglutenowy, wegański oraz dietetyczny: bez masła i oleju, bez jajek i mleka, może być bez cukru. Pachnie obłędnie i smakuje nie gorzej od tradycyjnej szarlotki na białej mące i kostce margaryny…
Placek można zrobić w dowolnym naczyniu żaroodpornym (nawet nie trzeba go natłuszczać) – mniejszym, większym, okrągłym, kwadratowym, a nawet w kokilkach. Jednak z wyborem mąki najlepiej nie szaleć – najsmaczniejsze ciasto wychodzi z mąki owsianej, nawet pszenne nie będzie tak dobre.
Na ten genialny w swojej prostocie przepis wpadłam na youtubowym kanale Nini Girl.
Prosty fit placek z jabłkami – SKŁADNIKI
4 porcje, forma 28 x 16 cm
WARSTWA JABŁEK
- 4–5 kubków obranych i pokrojonych (u mnie w sporą kostkę) jabłek słodko-kwaśnych typu Szara Reneta czy Boskoop
- sok z połowy cytryny
- 3 płaskie łyżki cukru brązowego, ksylitolu lub erytrolu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki
CIASTO NA WIERZCH
W razie potrzeby ciasta można zrobić trochę więcej.
- ¾ kubka mąki owsianej lub zblendowanych na mąkę płatków owsianych górskich (np. bezglutenowych)
- 3 płaskie łyżki cukru brązowego, ksylitolu lub erytrolu
- ½ łyżeczki sody + ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ kubka zblendowanych na puree jabłek ze skórką
- 1 łyżka tahini lub masła migdałowego
Na wierzchu fajnie wyglądają i smakują płatki migdałów.
Prosty fit placek z jabłkami – WYKONANIE
- Jabłka mieszamy z cytryną, cukrem, mąką ziemniaczaną oraz cynamonem i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
- Ciasto: mąkę owsianą mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy puree jabłkowe i tahini. Masa powinna mieć konsystencję dość gęstego ciasta na pancakes (placki), jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy nieco wody.
- Masę wykładamy na jabłka i rozsmarowujemy na wierzchu. Posypujemy odrobiną cukru i płatkami migdałów.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 minut.
Wegańska szarlotka fajnie smakuje w towarzystwie jogurtu roślinnego lub lodów bananowych.
Smacznego !
Podaj prosze wielkość swojego naczynia. Ja mam tylko 26,5x20cm, a to bedzie chyba za duże. Później różne formy do ciasta, ale nie tego typu, a zwykłe jak na pasztet. Nie mam składników na podwójną ilość
Moje naczynie ma 28 x 16 cm i idealnie mieści się w nim 5 kubków pokrojonych jabłek.
Co znaczy „kubka”? Hm…jaka wielkość ?…przecież kubki są przeróżne.
Ja przyjmuję standardową wartość, czyli 250 ml.
Wyszło Prze-Pysz-Ne! Doskonały pomysł aby do jabłek dać łyżkę skrobi. Wyszły w takim lekkim cynamonowym syropie. Przepis super prosty i mało naczyń do mycia zostaje. Polecam!
No właśnie, na zdjęciu nie widać tego, że jabłka otoczone są takim właśnie pysznym syropem… Można przekonać się o tym tylko na żywo. 😉
Zrobiłam dzisiaj. Zamiast mąki owsianej/płatków, użyłam mąki orkiszowej, bo owsianki jem na śniadanie, więc już mi wystarczy 😉 I ciasto wyszło pyszne! Będę się zajadać!
Ale serio z płatków owsianych wierzch jest jeszcze lepszy niż z mąki pszennej, polecam spróbować! 🙂
Ja mam tylko mąkę kokosowa poza pszenna będzie to smaczne z takiej mąki?
Niestety nie wiem, czy wyjdzie, ale szansa jest. 🙂