Jak zrobić najlepszą surówkę z młodej kapusty? Oto prosty przepis na szybką i dietetyczną surówkę z jogurtem oraz dodatkiem marchewki, koperku i szczypioru (lub pora). Polecam ją do obiadu, do grilla, pieczonych frytek czy pieczonych wegańskich burgerów.
Surówka z młodej kapusty – SKŁADNIKI
ok. 4 porcje
- pół główki (ok. 550 g) młodej kapusty białej
- 1 marchewka
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanego szczypioru lub kawałek białej lub bladozielonej części pora
SOS JOGURTOWY chrzanowo-musztardowy
- 250 g jogurtu sojowego naturalnego, bez cukru
- 1 łyżka soku z cytryny (niekoniecznie)
- 2–3 łyżeczki tartego chrzanu ze słoika
- 2 łyżeczki delikatnej musztardy
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
- sól, pieprz biały lub czarny
Do dressingu dodaję jeszcze 1 łyżkę płatków drożdżowych nieaktywnych – dla smaku umami i lekkiego zagęszczenia.
Fit surówka z kapusty – WYKONANIE
- Kapustę obieramy z zewnętrznych, brzydkich liści, kroimy na ćwiartki i wycinamy głąb. Cienko szatkujemy.
- Marchewkę kroimy w bardzo cienkie paski (julienne) lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie łączymy.
- Warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy sos i mieszamy dokładnie.
Surówka najlepiej smakuje, gdy składniki nieco się przegryzą, dlatego przed podaniem warto wstawić ją do lodówki na 20 minut.
Smacznego !