Sos 1000 wysp z jogurtem, wegański, domowy, fit przepis

Sos 1000 wysp z jogurtem, wegański, domowy, fit przepis

Bardzo łatwy, domowy sos 1000 wysp w wersji lekkiej i dietetycznej – bez majonezu, za to na wegańskim jogurcie.

Polecam go do sałatek, kanapek, burgerów, wrapów, ziemniaków, pieczonych batatów, szaszłyków, czy jako dip do pokrojonych, surowych warzyw, nachosów i krakersów.

Sos bardzo dobrze się przechowuje, w lodówce może postać do 5 dni.

Sos 1000 wysp z jogurtem – SKŁADNIKI

3–4 porcje

  • 8 łyżek jogurtu sojowego
  • 4 łyżki keczupu łagodnego lub ostrego o małej zawartości soli
  • ok. 3 małe, twarde ogórki konserwowe (lub kiszone), mogą być z pikantnej zalewy
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • sporo pieprzu, pieprz cayenne / chili świeża lub w proszku
  • sól – niekoniecznie, bo keczup jest słony

Sos tysiąca wysp z jogurtem – WYKONANIE

  1. Ogórki konserwowe kroimy jak najdrobniej.
  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Smacznego !

Dodaj komentarz