Solanka solianka grzybowa, wegańska

Solanka / solianka grzybowa, wegańska

Solanka (podobno niepoprawnie: solianka / soljanka) to pożywna i pełna wyrazistych smaków chłopska zupa popularna m.in. w Ukrainie. To ciekawe, kwaśno-słone danie jest właściwie połączeniem zupy ogórkowej z pomidorową i grzybową oraz oliwkami. W zimne miesiące nie ma nic lepiej rozgrzewającego. Zupa według tradycyjnego przepisu zawiera sporo mięcha, jest ciężka i tłusta, na szczęście solanka bez mięsa okazuje się równie pyszna, a do tego fit. Składników sporo, ale wykonanie jest bardzo proste.

Solanka / solianka wegańska – SKŁADNIKI

4 porcje

  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 spora marchewka
  • 500 g ziemniaków
  • 120 g pieczarek lub grzybów shimeji
  • 5 grzybów suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • sporo pieprzu
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • 170 g ogórków kiszonych
  • 15 czarnych oliwek
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka całych nasion kminku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki (do podania)

Soli do zupy nie dodaję, ponieważ ogórki kiszone, oliwki i płatki drożdżowe są już wystarczająco słone. Kupując kiszone ogórki i oliwki zawsze wybieram te o najniższej zawartości soli.

Solanka / soljanka wegańska – WYKONANIE

  1. Do garnka wrzucamy: drobno pokrojoną cebulę, marchew pokrojoną w półplasterki, pokrojone ziemniaki i pieczarki / shimeji, połamane grzyby suszone, czosnek zmiażdżony w prasce i pieprz.
  2. Wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  3. Dodajemy ogórki starte na tarce o dużych oczkach, pokrojone oliwki, płatki drożdżowe, paprykę oraz kminek i gotujemy 10 minut.
  4. Dorzucamy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Solanka / solianka grzybowa, wegańska

Dodaj komentarz