Solanka (podobno niepoprawnie: solianka / soljanka) to pożywna i pełna wyrazistych smaków chłopska zupa popularna m.in. w Ukrainie. To ciekawe, kwaśno-słone danie jest właściwie połączeniem zupy ogórkowej z pomidorową i grzybową oraz oliwkami. W zimne miesiące nie ma nic lepiej rozgrzewającego. Zupa według tradycyjnego przepisu zawiera sporo mięcha, jest ciężka i tłusta, na szczęście solanka bez mięsa okazuje się równie pyszna, a do tego fit. Składników sporo, ale wykonanie jest bardzo proste.
Solanka / solianka wegańska – SKŁADNIKI
4 porcje
- 1 duża cebula czerwona
- 1 spora marchewka
- 500 g ziemniaków
- 120 g pieczarek lub grzybów shimeji
- 5 grzybów suszonych
- 2 ząbki czosnku
- sporo pieprzu
- ok. 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- 170 g ogórków kiszonych
- 15 czarnych oliwek
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka całych nasion kminku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki (do podania)
Soli do zupy nie dodaję, ponieważ ogórki kiszone, oliwki i płatki drożdżowe są już wystarczająco słone. Kupując kiszone ogórki i oliwki zawsze wybieram te o najniższej zawartości soli.
Solanka / soljanka wegańska – WYKONANIE
- Do garnka wrzucamy: drobno pokrojoną cebulę, marchew pokrojoną w półplasterki, pokrojone ziemniaki i pieczarki / shimeji, połamane grzyby suszone, czosnek zmiażdżony w prasce i pieprz.
- Wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
- Dodajemy ogórki starte na tarce o dużych oczkach, pokrojone oliwki, płatki drożdżowe, paprykę oraz kminek i gotujemy 10 minut.
- Dorzucamy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
Smacznego !
Ugotowałam, bardzo dobra, polecam! Niedługo powtórka 🙂