Fit desery z owoców mrożonych, zdrowe i szybkie

Fit desery z owoców mrożonych, zdrowe i szybkie

Najprostszy przepis na całoroczne fit desery owocowe, które bosko wyglądają i smakują, a do tego są zdrowe, więc dokładka będzie usprawiedliwiona. Polecam je szczególnie na domowe imprezy – nie ma nic szybszego do zrobienia, a goście będą pod wrażeniem! Receptura jest na tyle banalna, że zastanawiałam się, czy jest w ogóle sens wrzucać ją na bloga. Ale w sumie niech będzie, może ktoś jeszcze na to nie wpadł…

Bardzo podobne owocowe desery w pucharkach przykuły mój wzrok w kawiarni IKEA (niestety z niewegańskim kremem i jogurtem). Same pucharki też wpadły mi w oko, więc je kupiłam i przygotowałam desery w wersji w 100% wegańskiej. Przy okazji podpowiem, że w kawiarni Ikea można zamówić kawy z mlekiem roślinnym, bo w restauracji chyba nie ma takiej możliwości.

Jestem wielką fanką mrożonych owoców jagodowych. Uwielbiam je za wygodę – mam je zawsze z lodówce i jem prawie codziennie. Zauważyłam, że owoców mrożonych dużo mniej się psuje i marnuje niż w przypadku świeżych. Kolejną ich zaletą jest cena – najczęściej są sporo tańsze od świeżych, nawet w sezonie.

Desery z owoców mrożonych – SKŁADNIKI

dowolna ilość porcji

(tym razem na oko)

  • dowolne mrożone owoce: truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, borówki, jagody, porzeczki, jeżyny, aronia… Najlepiej smakuje mieszanka
  • jogurt roślinny – moje ulubione to sojowo-migdałowy i sojowy naturalny. Waniliowy też jest pyszny, ale niestety zawiera masę cukru
  • posypka: domowa fit granola, kupna granola o dobrym składzie, ulubione posiekane orzechy, płatki migdałów podprażone na suchej patelni…

Desery z mrożonych owoców – WYKONANIE

  1. Owoce wrzucamy do miski i zostawiamy w temperaturze pokojowej (na ok. 2 godz.) do rozmrożenia lub wstawiamy na noc do lodówki.
  2. Owocki przekładamy do pucharków, nakładamy warstwę ulubionego jogurtu i wrzucamy posypkę. Rozmrożone owoce (najlepiej bez soku, który z nich wypłynie) można też zblendować. Aby mus wyszedł bardziej gęsty, do blendowania można dodać np. daktyla / daktyle.

Desery podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki, gdzie mogą trochę poczekać na zaserwowanie.

Aby je nieco przybajerować, do brzegów pucharków można „przykleić” plasterki truskawek, kiwi czy bananów.

Smacznego !

Dodaj komentarz