Słynne prowansalskie danie, które składa się tylko ze świeżych warzyw i ziół. Nic dziwnego, że Francuski są takie szczupłe… W Ratatouille niezbędne są zioła prowansalskie – jak podkreśla Michel Moran – bez nich ratatuj to… ratatuj się, kto może! Mój kolorowy gulasz warzywny jest jeszcze bardziej fit, bo smażę go bez dodatku tłuszczu.
Ratatouille często jest dodatkiem do dań głównych, ale można też podać je tylko ze świeżym razowym pieczywem lub w towarzystwie np. makaronu pełnoziarnistego. Ostatnio zakochałam się w makaronach zrobionych w 100% ze strączków: soczewicowym, cieciorkowym czy groszkowym. Są jeszcze zdrowsze od tradycyjnych, a tak samo pyszne – sklepy coraz częściej mają je w ofercie.
Ratatuj, fit gulasz warzywny – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- 3 papryki: czerwona, pomarańczowa, żółta
- 3 cebule w różnych kolorach
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 5 dojrzałych pomidorów
- 1–2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kilka łodyżek świeżego tymianku
- sól, pieprz
Dodatkowo: dowolny ugotowany makaron
Ratatuj, fit gulasz warzywny – WYKONANIE
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką zagotowujemy 3 łyżki wody i wrzucamy papryki pokrojone w kostkę. Smażymy pod przykryciem ze 3 minuty.
- Dodajemy pokrojone w kostkę cebule i zmiażdżony w prasce czosnek, dusimy 2 minuty.
- Wrzucamy pokrojonego bakłażana, możemy go wcześniej obrać ze skóry, która czasem jest twarda.
- Dorzucamy pokrojoną i nieobraną cukinię, mieszamy, dodajemy ocet, zioła i przyprawy.
- Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę, nieobrane pomidory i dusimy wszystko do miękkości.
Ratatuj podajemy z gorącym makaronem.
Bon appétit !
Kolorowe i ładne ale czy pasuje do ziemniaków?
Jak najbardziej, pasuje prawie do wszystkich wytrawnych dań.
Zrobiłem z penne. Doskonałe danie. Bez tłuszczu bakłażana smaży się na wodzie naprawdę zaskakująco dobrze!
*****
Polecam! 🙂
Dzięki za recenzję! 🙂