Pieczarki faszerowane szpinakiem i fasolą, wegańskie

Pieczarki faszerowane szpinakiem i fasolą, wegańskie

Smakowite, aromatyczne pieczarki faszerowane szpinakiem, fasolą, orzechami włoskimi i oliwkami. Wegetariańskie / wegańskie, dietetyczne i bardzo apetyczne! Do tego dania polecam upolować duże kapelusze, bo one lepiej się prezentują, a faszerowanie przebiega szybciej. Trzonki grzybów można spożytkować robiąc np. sos pieczarkowy. Grzybowe piękności najczęściej serwuję z dobrym pieczywem pełnoziarnistym.

Fit pieczarki faszerowane szpinakiem – SKŁADNIKI

ok. 3 porcje

  • min. 10 dużych kapeluszy (bez nóżek) lub min. 20 małych kapeluszy pieczarek białych lub brązowych / portobello
  • 1 średnia cebula
  • 200 g świeżego szpinaku 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1–2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 puszka ugotowanej białej fasoli *
  • 30 g orzechów włoskich + trochę na wierzch
  • ½ szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki w proszku i słodkiej papryki wędzonej
  • sporo pieprzu
  • ok. 8 czarnych oliwek

Fit pieczarki faszerowane szpinakiem – WYKONANIE

  1. Kapelusze pieczarek układamy skórką do dołu w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.* Po upieczeniu cały sok, który zgromadzi się w kapeluszach i w naczyniu, zlewamy do miseczki. Naczynie z pieczarkami odstawiamy.
  2. Patelnię rozgrzewamy na małym / średnim ogniu, wlewamy cały sok z pieczarek i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy, aż zmięknie.
  3. Na patelnię dodajemy porwany szpinak, zmiażdżony w prasce czosnek, sos sojowy i ocet balsamiczny. Smażymy, aż liście zwiędną. W razie potrzeby podlewamy nieco wodą. Pod koniec smażenia płyn z patelni odparowujemy.
  4. Fasolę płuczemy na sicie pod kranem i odstawiamy do odcieknięcia na 10 minut.
  5. Do dużej miski wrzucamy: zblendowaną fasolę, zmielone orzechy, płatki drożdżowe i przyprawy. Masę mieszamy łyżką lub ręcznie. Dodajemy warzywa z patelni oraz grubo pokrojone oliwki i mieszamy.
  6. Kapelusze napełniamy farszem, posypujemy grubo zmielonymi orzechami i pieczemy przez ok. 20 minut w 180°C.

Podajemy od razu.

 * Pieczarek niczym nie posypujemy ani nie polewamy, papier do pieczenia też nie jest potrzebny.

Smacznego !

Dodaj komentarz