Pieczona papryka faszerowana należy do tych efektownych i podstępnych dań, które wielu osobom wydają się trudne, a w rzeczywistości są naprawdę łatwe, zwłaszcza wersje bez mięsa. W dodatku to potrawa baaardzo dietetyczna, dlatego można się nią obżerać!
Faszerować możemy przeróżne warzywa i owoce właściwie wszystkim, czego tylko wegańska dusza zapragnie. Mnie zainspirował prowansalski wege przepis Rachel Khoo, który podkręciłam dodając curry dla ładniejszego koloru ryżu. Oliwki, kapary i curry!? Tylko w kuchni fusion takie czary!
Fit papryka faszerowana – SKŁADNIKI
ok. 3 porcje
- 5–6 średnich, kolorowych papryk
- 150 g brązowego ryżu
- 150 g pieczarek
- 1 duża cebula czerwona
- 1 duży pomidor żółty
- 2–3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki kaparów
- garść oliwek czarnych lub zielonych
- 40 g rodzynek lub suszonej żurawiny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki curry w proszku
- ¾ łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
Fit papryka faszerowana – WYKONANIE
- Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
- Rodzynki / żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do nasiąknięcia.
- Patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) rozgrzewamy na średnim ogniu, zagotowujemy na niej kilka łyżek wody i wrzucamy dość drobno pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Smażymy bez tłuszczu przez kilka minut dolewając trochę wody w razie potrzeby.
- Dodajemy pokrojonego pomidora, posiekany czosnek, curry, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Smażymy, aż płyn wyparuje.
- Wyłączamy ogień. Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowany ryż, kapary, pokrojone oliwki, pietruszkę, płatki drożdżowe, sól, pieprz i mieszamy.
- Papryki kroimy na pół, usuwamy nasiona i napełniamy farszem.
- Układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub matą silikonową (bardziej eko) i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Smacznego !