Fit papryka faszerowana warzywami i ryżem curry

Fit papryka faszerowana warzywami i ryżem curry

Pieczona papryka faszerowana należy do tych efektownych i podstępnych dań, które wielu osobom wydają się trudne, a w rzeczywistości są naprawdę łatwe, zwłaszcza wersje bez mięsa. W dodatku to potrawa baaardzo dietetyczna, dlatego można się nią obżerać!

Faszerować możemy przeróżne warzywa i owoce właściwie wszystkim, czego tylko wegańska dusza zapragnie. Mnie zainspirował prowansalski wege przepis Rachel Khoo, który podkręciłam dodając curry dla ładniejszego koloru ryżu. Oliwki, kapary i curry!? Tylko w kuchni fusion takie czary! 

Fit papryka faszerowana – SKŁADNIKI

ok. 3 porcje

  • 5–6 średnich, kolorowych papryk
  • 150 g brązowego ryżu
  • 150 g pieczarek
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 duży pomidor żółty
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki kaparów
  • garść oliwek czarnych lub zielonych
  • 40 g rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • ¾ łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)

Fit papryka faszerowana – WYKONANIE

  1. Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
  2. Rodzynki / żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do nasiąknięcia.
  3. Patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) rozgrzewamy na średnim ogniu, zagotowujemy na niej kilka łyżek wody i wrzucamy dość drobno pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Smażymy bez tłuszczu przez kilka minut dolewając trochę wody w razie potrzeby.
  4. Dodajemy pokrojonego pomidora, posiekany czosnek, curry, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Smażymy, aż płyn wyparuje. 
  5. Wyłączamy ogień. Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowany ryż, kapary, pokrojone oliwki, pietruszkę, płatki drożdżowe, sól, pieprz i mieszamy.
  6. Papryki kroimy na pół, usuwamy nasiona i napełniamy farszem.
  7. Układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub matą silikonową (bardziej eko) i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego !

Dodaj komentarz