Sałatka z jarmużu, marchewki, pomidorków i orzechów

Sałatka z jarmużu, marchewki, pomidorków i orzechów

Pyszna bomba witaminowa: sałatka z surowego jarmużu, marchewki, pomidorków koktajlowych i orzechów włoskich z wypasionym, gęstym sosem, który czule otula wszystkie składniki. Słodzona naturalnym słodzikiem – rodzynkami. Można jeść ją np. z grzankami z pełnoziarnistego chleba lub podać jako surówkę do obiadu.

Ciemnozielone liście warzyw to najzdrowszy pokarm na naszej planecie, ponieważ jest najbardziej gęsty odżywczo. Zielone surówki szczególnie polecam osobom z niedoborem żelaza – zielsko zawiera go całkiem sporo. Poza tym dodatek roślin bogatych w witaminę C wyraźnie zwiększa wchłanianie żelaza.

Po co i jak masować jarmuż?

Umyte, osuszone i porwane liście masujemy – a właściwie ugniatamy – z całych sił, aż zaczną boleć nas ręce. Także zdecydowanie nie powinien to być masaż relaksacyjny! Dzięki temu liście stracą na objętości, więcej zmieści się ich w salaterce i łatwiej będzie wymieszać ingrediencje. Przede wszystkim jednak takie traktowanie sprawia, że jarmuż staje się delikatniejszy, bardziej soczysty i ogólnie smaczniejszy. Liście możemy raczyć masażami na sucho lub na mokro, np. z dodatkiem kilku łyżek ulubionego octu i odrobiny soli.

Wegańska sałatka z jarmużu – SKŁADNIKI

(2–3 porcje)

  • 1 opakowanie (200 g) jarmużu *
  • 1 mała lub ½ dużej marchewki
  • ¼ cebuli czerwonej
  • garść drobnych rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • 200 g pomidorów koktajlowych lub zwykłych

SOS / dressing

  • ½ kubka ugotowanej białej fasoli z puszki lub słoika**
  • ½ kubka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
  • ok. 100 g soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki jasnego miso (zamiast soli)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sporo pieprzu

* Po usunięciu twardych i brzydkich części liści zostanie ok. 150 g jarmużu.

** Fasolę z puszki (o jak najniższej zawartości soli) należy opłukać na sicie pod kranem i zostawić do odcieknięcia na 10 minut. Fasola ugotowana w domu też powinna się sprawdzić.

Wegańska sałatka z jarmużu – WYKONANIE

  1. Przebrany jarmuż wrzucamy do dużej miski i mocno ugniatamy dłońmi, aż starci nieco na objętości.
  2. Wrzucamy marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie słupki, drobno posiekaną cebulę, rodzynki i orzechy podprażone na suchej patelni.
  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie blendujemy, wlewamy do miski i mieszamy.
  4. Dorzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe i ponownie mieszamy.

Surówkę serwujemy od razu. Jeśli jednak chcemy przygotować ją z dużym wyprzedzeniem, orzechy najlepiej dodać tuż przed podaniem.

Smacznego!

Dodaj komentarz