Ufff, zdążyłam cyknąć fotkę, zanim wieża runęła… Wypasiona propozycja na wegańskie, szybkie, pyszne i pożywne pierwsze lub drugie śniadanie (również na wynos) – pancakes czekoladowe, a właściwie kakaowe, z borówkami lub porzeczkami i masłem orzechowym. Zdrowe i dietetyczne, bo bez dodatku jajek, mleka krowiego, cukru i białej mąki.
Pancakes serwujemy np. w towarzystwie wegańskiego jogurtu i syropu daktylowego domowego lub kupnego czy melasy (najzdrowsze słodziki).
Wegańskie pancakes czekoladowe z borówkami – SKŁADNIKI
ok. 9 pancakes
- 130 g (szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850 – może być orkiszowa
- ok. 190 g (ml) mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej naturalnie słodkiego jak owsiane
- 2–4 łyżki ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru
- 1,5 łyżki kakao lub karobu
- 1 hojna łyżka masła orzechowego (możemy pominąć lub dodać więcej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garście borówek, porzeczki pewnie też się sprawdzą
Wegańskie pancakes czekoladowe z borówkami – WYKONANIE
- Mieszamy dokładnie suche składniki.
- Mleko blendujemy z masłem orzechowym, a następnie miksturę łączymy z suchymi składnikami, najlepiej przy użyciu miksera.
- Do masy dodajemy borówki.
- Na rozgrzaną, dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy porcje ciasta i smażymy placki bez tłuszczu przez ponad minutę z każdej strony na średnim lub małym ogniu.
Bon appétit !