Elastyczny przepis na bardzo łatwe i smakowite naleśniki czekoladowe w 3 wersjach do wyboru: pszennej, pszenno-gryczanej (proporcje mąk mogą być dowolne) lub gryczanej, czyli bezglutenowej.
Polecam posmarować je kwaskowatymi powidłami lub zrobić przepyszne naleśniki z serem cynamonowym (wystarczy prosty i kremowy wegański twaróg wymieszać z małą ilością erytrolu lub cukru i cynamonem) i oblać je ekspresową polewą daktylowo-kakaową.
Wegańskie, zdrowe i dietetyczne – pełnoziarniste naleśniki bez mleka zwierzęcego, bez jajek, bez dodatku masła i oleju, a zamiast cukru można użyć ksylitolu lub innego słodzika.
Po wystudzeniu najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku, wtedy nie wyschną.
Naleśniki czekoladowe / kakaowe fit – SKŁADNIKI
- 1 kubek mąki pszennej pełnoziarnistej drobno mielonej i/lub gryczanej – ja dodaję ½ kubka pszennej i ½ kubka gryczanej. Można też użyć tylko mąki pszennej lub tylko gryczanej
- 1 kubek (lub trochę więcej) wody, mleka owsianego lub mleka ryżowego
- 3 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 3 łyżki kakao, karobu lub pół na pół
- ½ łyżeczki przyprawy do pierników, szarlotki lub cynamonu
- 1/3–1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + 1 łyżka octu balsamicznego (niekoniecznie, najczęściej sodę i ocet pomijam)
Naleśniki czekoladowe / kakaowe fit – WYKONANIE
- Mieszamy suche składniki, wlewamy wodę z octem i łączymy wszystko dokładnie, najlepiej mikserem.
- Dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu, wlewamy ciasto i smażymy naleśniki bez dodatku tłuszczu, na suchej patelni. Najlepiej wychodzą małe lub średniej wielkości naleśniki.
Smacznego !