Sos / dressing z masłem orzechowym, fistaszkowy

Dressing z masłem orzechowym, fistaszkowy

Szybki, wegański dressing fistaszkowy do bowli, sałatek, wrapów, spring rollsów, tacos, burgerów czy kanapek. Proporcje składników można dowolnie zmieniać.

Dressing z masłem orzechowym – SKŁADNIKI

1 porcja

  • 1 płaska łyżka masła orzechowego gładkiego w temp. pokojowej
  • ½–1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1–2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny
  • ½–1 łyżeczka drobno posiekanego lub startego imbiru
  • ok. 1 łyżka soku z pomarańczy lub wody – ilość zależy od preferowanej konsystencji sosu
  • trochę ksylitolu, cukru lub syropu klonowego (niekoniecznie)

Do dressingu można też dodać np. chili / gochugaru czy z pół łyżeczki musztardy.

Dressing z masłem orzechowym – WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  2. Odstawiamy na 3 minuty do przegryzienia.

Smacznego !

Dodaj komentarz