Szybki, wegański dressing fistaszkowy do bowli, sałatek, wrapów, spring rollsów, tacos, burgerów czy kanapek. Proporcje składników można dowolnie zmieniać.
Dressing z masłem orzechowym – SKŁADNIKI
1 porcja
- 1 płaska łyżka masła orzechowego gładkiego w temp. pokojowej
- ½–1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1–2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny
- ½–1 łyżeczka drobno posiekanego lub startego imbiru
- ok. 1 łyżka soku z pomarańczy lub wody – ilość zależy od preferowanej konsystencji sosu
- trochę ksylitolu, cukru lub syropu klonowego (niekoniecznie)
Do dressingu można też dodać np. chili / gochugaru czy z pół łyżeczki musztardy.
Dressing z masłem orzechowym – WYKONANIE
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na 3 minuty do przegryzienia.
Smacznego !